Barnmorskan Rebecca Axell har jobbat i 15 år på SÄS, nu har hon sagt upp sig på grund av en dålig arbetsmiljö. Foto: SVT

Barnmorskan Rebecca har fått nog – sa upp sig i protest

Uppdaterad
Publicerad

Hon är en av många barnmorskor på Södra Älvsborgs sjukhus i Borås som har sagt upp sig senaste året. För Rebecka Axell blev beslutet ett måste – för att rädda sin egen hälsa.

– Det är aldrig några förbättringar, det blir snarare försämringar hela tiden, säger hon.

I klippet ovan kan du höra en längre intervju med barnmorskan Rebecca Axell.

Det ansträngda läget inom förlossningsvården har fått många barnmorskor i landet att säga upp sig. Även på Södra Älvsborgs sjukhus, SÄS, i Borås beskriver flera barnmorskor att läget blivit värre än någonsin.

Sedan förra året har ett 20-tal barnmorskor och sjuksköterskor sagt upp sig från kvinnokliniken.

En av dem som sagt upp sig i protest är barnmorskan Rebecca Axell, som arbetat på kvinnoklinken i 15 år. Sedan en tid tillbaka är hon också fackligt ombud för Vårdförbundet.

– Det är sorgligt att behöva ta det här beslutet, men jag måste och jag är inte beredd att sänka ribban för vad jag anser vara god vård, säger hon.

Ett tiotal uppsägningar

Rebecca Axell tror att fler kan gå den vägen, om arbetsgivaren inte tar höjd för patientsäkerheten och arbetsmiljön.

– Det är viktigt så att fler inte ska känna sig utbrända och må dåligt, tillägger hon.

Verksamhetschefen Erica Cedervret anser att det behövs en tydligare dialog för att nå ut till de som är missnöjda på kliniken.

– Vi kommer ha en fortsatt dialog, med tanke på att det kommer fram saker både när jag står här och som finns i personalgruppen, som jag inte har fått till mig, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.