Barn boende i Biskopsgården besöker platsen där en polis blev skjuten. Foto: SVT

Barnpsykologens varning: En traumatiserad generation kan växa fram

Uppdaterad
Publicerad

43 dödsskjutningar och 400 skjutningar i Storgöteborg de senaste tio åren kan sätta sina spår hos den generation som nu växer upp i staden. Barnpsykologen Johan Hagborg varnar för att de som som växer upp bland dödligt våld riskerar att drabbas av psykisk ohälsa.

Gängvåldet i Göteborg drabbar på något sätt alla boende i staden och en grupp som enligt barnpsykologen Johan Hagborg kan drabbas hårt är just barn och unga – speciellt de som bor i områden som av polisen kallas ”utsatta och särskilt utsatta” och där majoriteten av dödsskjutningarna också insträffat.

– Barn som växer upp bland dödligt våld har större behov av någon som är väldigt stark och beskyddande. Och detta ökar riskerna att kriminella gäng senare utnyttjar det behovet, säger barnpsykologen Johan Hagborg som arbetar i Göteborg.

Stort samhällsproblem

I elva år har Johan Hagborg jobbat som psykolog och riktat in sig just mot barn som upplevt våld. Enligt honom har detta blivit ett stort problem för hela samhället, då det dödliga våldet både ökar och är mer synlig för barnen.

– Får inte barnen rätt hjälp kan det få allvarliga konsekvenser. Barn med trauma har också lättare att hamna i drogmissbruk för att fly undan jobbiga och starka känslor, säger Johan Hagborg.

I klippet nedan kan du höra Johan Hagborgs tips om hur man pratar med barn:

Är du orolig för vad ditt barn kan ha sett – hit kan du vända dig

Barnahus Göteborg: 031-367 93 95

Mini-Maria Centrum/Väster 031-3679940

Mini-Maria Nordost 031-3679290

Mini-Maria Hisingen 031-3679315

Ungdomsenhetens föräldrartelefon 031-3679614

Socialjouren: 031-365 87 00

Du kan alltid ringa socialkontoret i din stadsdel, som har öppet på dagarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.