”Jag tror de flesta tömmer i havet”

Uppdaterad
Publicerad

Förra året infördes en lag som förbjuder toalettömning av båtar i vattnet. Men trots att många båtägare är positiva, bryter många hamnar mot lagen då de inte har några tömningsstationer.

– Det är klart det inte är roligt att ligga i en badvik om någon använder toaletten och det går rakt ut, säger Dag Söderberg, som äger en 29 fots segelbåt med toalett ombord i Fiskebäcks hamn i Göteborg.

Lagen om att båtägare inte får tömma sina toaletter i sjöar, vattendrag och hav trädde i kraft 1 april 2015. Och många båtägare ger tummen upp till den nya lagen. En undersökning från i våras visar att över hälften av båtägarna som har toalett ombord är positiva till tömningstvånget.

– Vi märker att många fler båtägare vill göra rätt, man vill inte tömma i vattnet. Men det är fortfarande för svårt, det finns för få tömningsstationer, säger Lina Petersson, ansvarig handläggare på Transportstyrelsen.

För få sugstationer

Möjligheten att tömma toalettanken är fortfarande bristfällig. I Sverige har bara var femte fritidsbåtshamn tömningsstation, och när det gäller Göteborg och Bohuslän finns det bara 58 tömningsstationer på omkring 500 fritidsbåtshamnar, alltså bara var nionde hamn. Sedan i fjol har det i området bara byggs fem eller sex nya tömningsstationer, varav tre efter kritik från Transportstyrelsen.

– Om det funnits bättre möjligheter är jag övertygad om att båtägarna tömt i land. Som det är nu tror jag att de flesta tömmer när man går ut på havet. Det är bekvämast så, säger Dag Söderberg.

Hamnar bryter mot lagen

Många kommuner och privata hamnägare bryter därför mot lagen som säger att alla fritidsbåtshamnar ska ha tillgång till en anläggning för att ta emot toalettavfall.

– Alla hamnar som besöks av båtar med behov måste kunna ta emot det här. Gör man inte det så kan vi se till att förelägga hamnen att de måste bygga en tömningsstation och om man inte gör det kan det bli aktuellt med vite, säger Lina Petersson.

”Det luktar ju”

När SVT Nyheter Väst pratar med kustkommunerna säger många att det är för dyrt med fler tömningsstationer, att behovet inte är så stort eller att det är svårt att hitta bra platser. I Strömstads kommun finns det två tömningsstationer på sju kommunala hamnområden.

– Det är svårt att hitta bra platser för det luktar ju. När vi planerade en ny tömningsstation så fick vi kritik från restaurangägare att den låg för nära och det är få som vill att det ska tömmas skit nära sin båtplats, säger Niclas Samuelsson, hamnchef i Strömstads kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.