Tre tips direkt från svenska mästerskapen Foto: SVT

Beatbox skapar musik på nya sätt

Uppdaterad
Publicerad

På lördagskvällen startade Sveriges första SM i beatbox på Ungdomens hus i Frölunda, Göteborg.

Det är en tävling i konsten att framställa ljud med munnen på de mest möjliga och omöjliga sätten. Än så länge med bara sjutton anmälda deltagare, men det kan säkert bli fler.

Och stämningen när ett tiotal killar övar inför kvällen känns inte som inför ett SM, utan mer som ett utbyte mellan barbershoputövare. Hjärtlig och hjälpsam.

Kreativ process

Beatbox är ett sätt skapa musik, ett unikt språk där rytmen är en viktig del, men det blir även en kreativ process med helt nya ljud och inte bara härmande av instrument. Man behöver bara sig själv, inga instrument eller dator, och det går att beatboxa när och var som helst.

En del kanske minns Michael Winslow som spelade Jones i en hel del av Poliskolan-filmerna, han var den som härmade diverse ljud på ett realistiskt sätt, och skapade stor förvirring över hur man faktiskt skapa ljudeffekter med hjälp av munnen. Och kanske att det här var startpunkten på ett mer organiserat sätt att härma ljud för att till och med kunna tävla i konsten att beatboxa.

Kan vara påfrestande för anhöriga

– Som beatboxare håller de flesta på hela tiden varje dag, så familjemedlemmar och folk som man umgås med och som inte beatboxar ... det går på deras nerver om man säger så, säger Johannes Aira, arrangör Beatbox-SM.

Det känns som att det är en hel del lek och gemenskap här, sedan ska ni ändå tävla, hur hänger det ihop?

– Konstformen uttrycker sig i många former. Battle är jätteviktigt och jättebra för utvecklingen och främjandet av beatbox, säger Philip Nordström, tävlande Beatbox-SM.

– Jag skulle vilja säga att beatbox är ett instrument som alla kan använda, och som alla har med sig sedan födseln, säger Johannes Aira, arrangör Beatbox-SM.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer