Vinnaren Johannes Aira. Foto: SVT

Han vann SM i Beatbox

Uppdaterad
Publicerad

Arton personer deltog i det första SM i Beatbox på Ungdomens hus i Frölunda, Göteborg. Vinnare blev Johannes Aira, som dessutom arrangerade hela tävlingen.

– Jag tror att jag vann för att jag var den som levde ut mest på scenen, många står still, men jag försökte verkligen att nästan dansa och uttrycka mig med hela kroppen, säger Johannes Aira.

Det var under lördagen som beatboxtävlingen avgjordes. Arton killar tävlade, varav den yngste bara var åtta år och kom hela vägen från Stockholm med sin pappa för att delta.

Tävlingen gick till så att man ”battlade” det vill säga att efter de åtta bästa valts ut av domarna, så fick man parvis under en och halv minut visa vem som var bäst på att förmedla rytmer och ljud med munnen.

Mikrofonteknik viktig

– Vi har verkligen lärt oss mycket av domarna, som är väldigt erfarna, säger Johannes Aira, arrangör Beatbox-SM. Att kunna hantera mikrofonen är mycket viktigt, och även om man är bra på just beatboxandet, kan en dålig mikrofonteknik göra så att resultatet ändå inte blir det bästa. Sedan har vi lärt oss mycket av varandra också. Det har varit mycket omtanke och kärlek under tävlingen.

Kommer du att ordna tävlingen även nästa år?

– Ja, vi har redan börjat planera, och hoppas förstås att det kommer ändå fler tävlande då, säger Johannes Aira, arrangör Beatbox-SM. Sedan är vi ett gäng som kommer att åka till Berlin förhoppningsvis i slutet av sommaren, det är inte klart ännu när det blir. Och där har vi mycket att se fram emot. Några av de bästa beatboxarna i världen kommer att delta.

Beatbox är ett sätt skapa musik med munnen, ett unikt språk där rytmen är en viktig del, men det blir även en kreativ process med helt nya ljud och inte bara härmande av instrument.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mer Väst
Mer Nyheter