Här hålls den första begravningen i utomhuskapellet. Foto: Johanna Johansson/SVT

Begravningar flyttar utomhus för att undvika smittspridning – hålls i ”kaptält”

Uppdaterad
Publicerad

För att fler ska kunna närvara på begravningar utan att riskera att smittas av coronaviruset provar Partille pastorat nu att hålla ceremonin utomhus, i ett speciellt tält. SVT Nyheter Väst fick följa med på den första utomhusbegravningen.

Vid strandkanten till den damm som ligger mitt i Kvastekulla griftegård har en ny och något märklig silhuett tagit plats. Rymdskepp och igloo är några av de ord som de närvarande använder för att beskriva Partille pastorats nya utomhuskapell ett kupolformat vitt tält.

I fredags genomfördes den första begravningen i tältet. Per-Arne Fransson och Eva-Lotta Karlsson var där för att begrava sin mamma, Gunborg Fransson.

– Vi ville gärna hålla begravningen utomhus i dessa tider, och så kom Kvastekulla griftegård med förslaget att ha den i tältet. Och det blev jättefint, säger Per-Arne Fransson.

Vad tror ni er mamma hade tyckt om det här?

– Hon hade tyckt om det, hon gillade solen och havet och vattnet. Hon var positiv till nya grejer, så det här hade hon gillat, säger Eva-Lotta Karlsson.

Hoppas fler kan närvara

Sedan coronaviruset började spridas i Sverige har Partille pastorat märkt av ett minskat antal gäster på de begravningar som anordnats inne i Kvastekulla griftegårds kapell.

– Nej det är inte jättemånga som kommer, särskilt inte de äldre. Det är oftast bara en handfull människor, säger Carin Raabe, enhetschef på Partille pastorat.

Nu hoppas pastoratet att fler ska våga närvara på de begravningar som kommer att hållas i deras ”kaptält”; en lekfull sammansättning av orden ”kapell” och ”tält”. Tältet har sex hörn och en golvyta på 100 kvadratmeter. Totalt rymmer det 50 personer,  inklusive den personal som närvarar under varje begravning.

– Vi tror att det här rummet uppfyller väl så fina egenskaper som ett kyrkorum eller ett kapell.  Vi har dragit ut ljud och musik och det finns möjligheter att lägga blommor och så vidare, säger Carin Raabe.

Fler ceremonier

Partille pastorat har redan fått fler förfrågningar om att hålla begravningar i tältet, som kommer att stå kvar på platsen i två månader. Därefter ska satsningen utvärderas. Carin Raabe utesluter inte att tältet kommer att stå kvar längre, eller att det kan komma att husera andra sorters ceremonier.

– Jag tror det är fullt möjligt. Det enda som skulle kunna stoppa det är om en familj som planerar ett dop eller giftermål tycker det är för nära döden. Men man kan knappast få en vackrare plats, säger hon.

I klippet ovan får du följa med på den första begravningen i tältet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.