De anhöriga tror att de räddade livet på kvinnan genom att stoppa de narkotiska preparaten och istället ge henne mat och dryck. Foto: Pontus Lundahl/TT

Behandlades som döende – hade urinvägsinfektion

Publicerad

När en kvinna på ett äldreboende i Ulricehamn försämrades, ansåg en sjuksköterska att vård i livets slutskede skulle inledas och gav dämpande mediciner. Trots att anhöriga påpekade flera gånger att de trodde det rörde sig om en urininfektion stoppades inte behandlingen.

Kvinnan på äldreboendet i Ulricehamn försämrades akut en natt i slutet på januari. Hennes hälsovärden sviktade så pass kraftigt att en sjuksköterska bedömde att vård i livets slutskede skulle inledas.

Under de kommande fem dagarna fick patienten på äldreboendet en rad palliativa ordinationer, däribland morfininjektioner för att minska smärta och ångest. Men inte en enda gång kontaktades boendets läkare för att göra ytterligare bedömning av patientens tillstånd.

Anhöriga tror de räddade kvinnans liv

Anhöriga kontaktades redan natten då kvinnans hälsotillstånd försämrades och påpekade att patienten under en tid haft illaluktande urin. Under de kommande dagarna ska de vid ett antal tillfällen ha stoppat de narkotiska preparaten eftersom de upplevde att hon inte hade någon smärta och blev negativt påverkad. Istället gav de kvinnan mat och vatten, vilket de menar ledde till att hennes tillstånd förbättrades och kan ha räddat hennes liv.

Trots flera klagomål till sjuksköterskor om att avbryta de palliativa insatserna i livets slutskede fick de anhöriga inte gehör. Tillslut gjorde anhöriga själva ett urinprov som visade att kvinnan hade bakterier i sitt urin, och efter kontakt med läkare påbörjades istället en antibiotikabehandling för urinvägsinfektion. 

”Riskerade allvarliga vårdskador”

Efter antibiotikabehandlingen ska kvinnan ha återhämtat sig väl, men efter en genomgång av de anhörigas klagomål beslutade man att man skulle göra en lex Maria-anmälan. I bedömningen står det att patienten riskerade allvarliga vårdskador när inte läkare kontaktades vid försämringen, samt att vitala parametrar inte har följts upp i tillräcklig omfattning och enligt rutin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.