Göteborgsvarvet. Arkivbild. Foto: TT Nyhetsbyrå

Bekräftat: Göteborgsvarvet ställs in helt i år

Uppdaterad
Publicerad
Det blir inget Göteborgsvarv i år. Det beslutade Göteborgs Friidrottsförbund vid ett styrelsemöte under torsdagskvällen, meddelar organisationen i ett pressmeddelande. I varvets ställe erbjuds löparna att delta i ett virtuellt lopp.
– Det är väldigt spännande. Trots krisen finns det möjligheter att se bortom krisen, säger Jahja Zequiraj, arrangör.

Arrangörerna för Göteborgsvarvet har tidigare meddelat att loppet inte kommer att bli av den 16 maj som tänkt. Nu bekräftar man att loppet inte heller kommer att äga rum senare under året.

– I går kväll hade vi ett styrelsemöte där vi fattade beslut om att inte ha något Göteborgsvarv över huvud taget, säger Jahja Zeqiraj, ordförande för Göteborgs Friidrottsförbund.

Löpare som betalat avgift kommer att erbjudas ett paket med möjligheter i loppets ställe – framför allt kommer man ordna ett virtuellt lopp.

– Då får man möjlighet att springa Göteborgsvarvet vart man är i världen, virtuellt via en app. Så Göteborgsvarvet goes digital, säger Jahja Zeqiraj.

Trend i USA

Mycket kring det virtuella loppet återstår att beslutas om. Det är i dagsläget oklart om det kommer att finnas tävlingsinslag, och vilka det i så fall skulle vara.

– Man laddar ner en appen och sätter en period som man har möjlighet att springa. Sen hittar man en bra slinga och springer Göteborgsvarvet. Det är 21 kilometer, så du kan springa det överallt.

Hur funkar det?

– Exakt hur det läggs upp det håller kansliet på att kika på. Det har varit en trend som har varit väldigt populär i USA, och i och med den kris vi befinner oss i nu kommer vi att behöva gå digitalt.

Det stödpaket som regeringen presenterat för idrottsförbund är helt avgörande för Göteborgsvarvets överlevnad, menar Jahja Zequiraj.

Hur blir det med varvets framtid?

– Det vet vi faktiskt inte. Vi har ingen aning. Vi kan bara vänta och se händelseutvecklingen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet