Intensivvårdsavdelningen på Mölndals sjukhus ska börja ta in bemanningspersonal igen. Foto: SVT

Bemanningskris på Mölndals sjukhus

Publicerad

Intensivvårdsavdelningen på Mölndals sjukhus tvingas till så kallad sommarbemanning – redan i april. Orsaken är många specialistsjuksköterskor som sagt upp sig och nu väljer man också att åter börja använda bemanningspersonal.

Det är i ett brev som SVT Nyheter Väst tagit del av som en avdelningschef meddelar personalen att man nu tvingas till drastiska åtgärder.

”Det är omtumlande tider just nu” inleds brevet med. Bakgrunden är att ett antal specialistsjuksköterskor inom intensivvårdsavdelningen på Mölndals sjukhus har sagt upp sig.

vårdkris

Följden blir att man inom kort tvingas till så kallad sommarbemanning, vilket innebär att man stänger en intensivvårdsplats och flera postoperationsplatser.

”All verksamhet kommer att behöva ses över” står det också i brevet.

Verksamhetschefen för IVA bekräftar situationen.

– Vi har alltid haft en stabil situation just på den här avdelningen och vi har vunnit pris som bästa avdelning inom Mölndals sjukhus. Nu tvingas vi tyvärr att inse att sjuksköterskebristen även nått oss, säger Peter Dahm.

Bryter stopp för hyrsjuksköterskor

Sedan september har ett tiotal specialistsjuksköterskor på avdelningen sagt upp sig. De flesta har gjort det nu efter årsskiftet.

– Det är tråkigt, dessutom är det så att de flesta inte söker sig till andra liknande avdelningar där deras kompetens behövs. De väljer istället att arbeta inom helt andra områden, säger Peter Dahm.

Med anledning av den uppkomna situationen har man begärt hos sjukhusledningen att få börja ta in sköterskor från bemanningsföretag igen. Trots att ledningen för två år sedan beslutade att helt sluta med det efter en stor debatt om höga kostnader och en sämre arbetsmiljö.

– I dag fick vi besked att vi får hyra in personal igen. Det är inget vi vill göra men som en kortsiktig lösning får det bli så, säger Peter Dahm.

”Uppgivenhetskänsla”

Vårdförbundet oras av läget.

– Det är bekymmersamt att sjuksköterskor slutar. Belastningen ökar för dem som är kvar och det blir en uppvivenhetskänsla. Man hade ju önskat att det skulle vända och att vi istället fick fler arbetskamrater, säger huvudskyddsombudet Karin Frank.

Men trots att Vårdförbundet egentligen vänder sig emot att sjukhuset använder sig av bemanningsbolag accepterar man det för tillfället.

– Ja det är nödvändigt på kort sikt. På längre sikt hoppas vi att man inte ska behöva ta till den metoden, säger Karin Frank.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

vårdkris

Mer i ämnet