Foto: P4 Väst

Bengt får ta notan efter tandmiss

Uppdaterad
Publicerad

Bengt Jansson var tvungen att göra om två kronor i sin mun efter att ha felbehandlats. Men när tandläkaren vägrar betala självrisken får han själv stå för notan.

– Det är bedrövligt och jag har aldrig varit med om att man ska behöva betala någon annans självrisk, säger han till SVT.

Det är P4 Väst som fortsätter sin granskning av tandläkaren från Västsverige som nu är anmäld av närmare 200 patienter för olika former av felbehandlingar och skador. Missförhållandena har pågått under flera år, vilket även SVT Nyheter Väst rapporterat om

Bengt Jansson är en av de patienter som drabbats. Han fick enorma problem efter att två kronor sattes in av tandläkaren. När han kom på ett återbesök till en ny tandläkare var läget allvarligt. Den nya tandläkaren hittade fel på fel.

– Det pumpade fram blod och var så infekterat att de inte kunde göra något. Den nya tandläkaren fick ta bort kronorna och jag fick äta penicillin så det fick läka innan de kunde sätta nya kronor, säger Bengt Jansson till P4 Väst.

Vägrar betala självrisk

Nu visar det sig att han och andra drabbade patienterna själva får ta kostnader för deras nya ingrepp till följd av felbehandlingar. Anledningen är den felbehandlande tandläkaren vägrar betala sin självrisk.  

– I det här fallet finns det ju en ansvarig person och han väljer att inte betala, säger If:s informationschef Caroline Uliana till P4 Väst. 

Självrisken som tandläkaren vägrar betala ligger enligt försäkringsbolaget på 10 000 kronor. Det betyder att upp till det beloppet får de drabbade patienterna själva ta kostnader för åtgärder.

Vill ha upprättelse

– Mitt råd är att de här patienterna går samman och tillsammans stämmer tandläkaren för att få ut de pengar man faktiskt har rätt till, säger Caroline Uliana till radiokanalen. 

Bengt Jansson är missnöjd över hur försäkringsbolaget hanterar frågan. 

– Jag tycker att If står på tandläkarens sida. Den enda upprättelse vi kan få är ersättning för våra skador.

Han har nu skickat en faktura direkt till tandläkaren på 11000 kronor, för byte av två kronor och det utförda arbetet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.