Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon får du se rekordostronet Goliat och höra vad ostronfiskaren Bengt Klemming ska göra med det. Foto: SVT

Bengt i Grebbestad kan ha plockat världens största ostron

Uppdaterad
Publicerad

Världens största ostron kan ha hittats på den svenska västkusten. Det var ostronfiskaren Bengt Klemming i Grebbestad som i tisdags hittade den 40 centimeter långa bjässen som nu fått namnet Goliat.

– Min första tanke var att det var två ostron, säger han.

Ostronet som Bengt Klemming hittade är av den invasiva arten japanskt jätteostron, även kallat gigas-ostron. Tidigare har Bengt Klemming hittat ostron som varit upp till 30 centimeter långa.

– Men det här är någonting helt annat, säger han.

Se videon för att se mer av rekordostronet Goliat och hör vad som kommer hända med det nu.

Ostronet är 40 centimeter långt, och alltså rejält mycket större än den tidigare rekordmollusken: Ett danskt ostron som mätte 35,5 centimeter.

– Om man låter dem växa på rätt djup med rätt förutsättningar så tror jag att det här kan bli resultatet. Då kan de bli så här gigantiska, säger Bengt Klemming.

Guinness World Records har nu kontaktats, och de väntas höra av sig inom 12 veckor. Då kan Bengt vara något närmare svaret på om hans ostron får den officiella världsrekordtiteln.

Svalt intresse på marknaden

Även om Goliat är ett ovanligt stort ostron så finns det ändå gott om ostron som är större än dem man vanligtvis hittar i  affären. Men intresset för att köpa och äta dessa är lågt eftersom många är vana vid att ett ostron ska vara en munsbit, snarare än något man skär i bitar, säger Bengt Klemming.

Smakar de stora ostronen lika bra som de små då?

– Skillnaden är faktiskt väldigt liten. Jag kan i alla fall inte känna någon skillnad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.