Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Susanne Öhrn (M), ordförande i kommunstyrelsens sociala utskott, förklara vad som ligger bakom höjningen av hemtjänstavgifterna i Bengtsfors. Foto: SVT/ Elin Johansson

Bengtsfors chockhöjer priset för hemtjänst – vet inte varför avgiften varit låg

Uppdaterad
Publicerad

Bengtsfors kommun genomför kraftiga höjningar av avgifterna för hemtjänst. Enligt ett internt dokument kan vissa äldre få en höjning på över 2 000 kronor – i månaden. Avgifterna har legat på en låg nivå utan att kommunen vetat varför eller hur länge.

– Det har gått snett i väldigt många år, säger Susanne Öhrn (M), ordförande i kommunstyrelsens sociala utskott.

Enligt de tidigare avgifterna i Bengtsfors har det kostat 351 kronor per månad för hemtjänst upp till 20 timmar i månaden – och 702 kronor i månaden för den som haft behov av mer.

Nu går kommunen istället över till att ta betalt per timme – vilket höjer kostnaderna för brukarna dramatiskt. Den nya avgiften blir 370 kr i timmen – upp till en maxtaxa på 2 575 kronor i månaden. En del kan alltså få en prishöjning på över 500 procent.

– Man kommer inte ta den enskildes hela inkomst till vårdavgifter. Det finns ett avgiftsutrymme och även en maxtaxa. Det kan man säga är två kuddar som tar emot den enskilde, säger Susanne Öhrn (M).

Vet inte varför avgiften varit låg

I samband med en genomlysning 2023 av hemtjänstverksamheten i Bengtsfors upptäckte socialförvaltningen att avgiften som brukarna betalade var lägre jämfört med övriga kommuner i Dalsland.

Varför det varit så kan kommunen i dag inte svara på.

– Vi vet inte om det är beslutet som blev fel i från början eller om det blivit något fel i förvaltningen när man satt detta i verket, säger Susanne Öhrn (M).

Bengtsfors har gått miste om mycket pengar

I kommunens analys framgår att Bengtsfors gått miste om intäkter på närmare två miljoner kronor bara under 2022, jämfört med grannkommunen Mellerud.

Beslutet om att gå från månadstaxa till timtaxa togs av kommunfullmäktige i maj 2023. Kostnaden kommer att öka successivt genom en trappstegsmodell för att brukarna ska kunna anpassa sig till de nya kostnaderna, enligt kommunen.

– Vi har försökt att mildra detta genom att införa det under 2024 trappstegsvis, så man får inte full effekt förrän i mars och april, säger Susanne Öhrn (M).

SÅ HÖJS HEMTJÄNSTAVGIFTEN I BENGTSFORS

Avgiften för hemtjänst höjs successivt från januari. Från 1 maj 2024 betalar den som har hemtjänst hela den nya avgiften.

Maxtaxan är ett högkostnadsskydd som innebär att det finns ett tak för den omsorgsavgift som tas ut för hemtjänst, vård- och omsorgsboenden. Avgiften för 2024 kan som mest bli 2 574 kronor per månad.

Kommunen uppmanar de som har hemtjänst att ansöka om bostadstillägg hos Pensionsmyndigheten.

Källa: Bengtsfors kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.