Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hemtjänsten i Bengtsfors har under många år haft höga kostnader per utförd timme. Flera åtgärder har nu gjorts för att minska kostnaderna. Foto: SVT/ Elin Johansson

Hemtjänsten i Bengtsfors kostsam för kommunen – slutar anlita Samhall

Publicerad

I Bengtsfors är kostnaden per utförd timme inom hemtjänsten högre jämfört med liknande kommuner, enligt en ny rapport.

Nu vidtar kommunen flera åtgärder, bland annat slutar de anlita Samhall för hemtjänstuppgifter.

– Det som genomlysningen har gett oss är lite olika matnyttiga saker som vi kan titta på för att kostnadseffektivisera där det är möjligt, säger Tanja Mattsson, socialchef på Bengtsfors kommun.

Det är konsultföretag Ensolution som gjort en genomlysning av verksamheten och tagit fram flera förbättringsmöjligheter.

Kommunen har varit medveten om flera av anledningarna till de höga kostnaderna. De långa avstånden mellan brukarna är en av dem.

– Bengtsfors är en geografiskt stor kommun, så det är klart att vi behöver spenderat mer tid i bilarna än i centrala Göteborg. De höga kostnaderna är högst förklarliga, säger Tanja Mattsson.

Hur stora kommer besparingarna att bli när ni gjort åtgärderna?

– Det är svårt att säga då vi kommer jobba med mindre åtgärder under året, säger Tanja Mattson.

Sagt upp avtal med Samhall

Flera större åtgärder har kommunen redan gjort. Bland annat har de tagit över avtalet som de tidigare hade med Samhall som utförde flera hemtjänstuppgifter.

Schema, övertid och bemanningsfrågor är åtgärder som kommunen ska fortsätta arbeta med.

Under pandemin var det svårare att fylla alla luckor i bemanningen, vilket ledde till mycket övertid bland personalen och fler timanställda.

– Vi har inte haft tillräckligt med personal och det har varit svårare att heltidsanställa. Men nu senaste året ser det betydligt mer stabilt ut och vi har fått ner andelen både övertid och timavlönade, säger Tanja Mattson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.