I klippet hör du initiativtagaren Robin Adolfsson om varför han samlar in pengar till de misstänkta männen. Foto: Richard Veldre/SVT

Grov misshandel i Bengtsfors – över 160 000 har samlats in till de misstänkta

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagen börjar rättegången om en grov misshandel i Bengtsfors.

Nu får de misstänkta stöd av boende – som samlat in över 160 000 kronor.

Bakom insamlingen finns en frustration mot att rättssystemet inte lyckats stoppa stölderna på orten.

I klippet hör du Robin Adolfsson om varför han samlar in pengar till de misstänkta männen.

Insamlingen har bara pågått ett par dagar. Ändå har över 160 000 kronor samlats in till de tre män som är misstänkta och häktade för en grov misshandel tidigare i år.

– De åker in en dag, och ut nästa dag igen. Då är de ute och gör samma brott, säger Robin Adolfsson som är initiativtagare till insamlingen.

Blir inte det att ni uppmuntrar till våld?

– Det är inte för att stödja våldsbrott, absolut inte. Det är för att stödja pojkarna, att samhället håller dem om ryggen.

Offret pekas ut

Bengtsfors har drabbats av många stölder och inbrott det senaste året. Enligt polisen har anmälda brott ökat med 40 procent. Men många i Bengtsfors upplever att trots att flera misstänkta brottslingar grips, straffas de inte. Flera menar att det var en tidsfråga innan någon skulle ta lagen i egna händer.

Offret för misshandeln, en man i 25-årsåldern, är känd av polisen sen tidigare. Han väntar just nu på att avtjäna ett fängelsestraff. Flera i Bengtsfors pekar ut honom som inblandad i flera av de stölder som drabbat orten.

SVT har sökt mannen som avböjer att ge en kommentar.

10-15 livsstilskriminella

Kommunpolisen Peter Torstensson menar att det är 10-15 personer som lever på sin brottslighet i Dalsland. Också från polisen upplever man en frustration. Trots att man griper de kriminella ofta tar det inte lång tid innan de åter är ute i frihet.

– När de här personerna är ute på fri fot då begås brott i väldigt stor omfattning. Vi upplever situationen lika frustrerande som lokalpolitikerna, säger Torstensson.

De tre män som misstänks för den grova misshandeln nekar till anklagelserna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.