Kommunpolisen Peter Torstensson säger att polisen är lika frustrerad som allmänheten. Foto: SVT

Polisen i Bengtsfors: Inte förvånad att folk tar lagen i egna händer

Uppdaterad
Publicerad

Förra året ökade brottsanmälningar med 40 procent i Bengtsfors. Enligt polisen är det ett fåtal personer som står för en stor del av brottsligheten.

– Vi ingriper mot dem hela tiden men i stort sett är de ute direkt, säger kommunpolisen Peter Torstensson.

I klippet berättar kommunpolisen varför han inte är förvånad att boende tar lagen i egna händer.

Boende i Bengtsfors har på kort tid samlat in över 160 000 kronor till tre män som står åtalade för grov misshandel. Bakom insamlingen finns en frustration mot att rättssystemet inte lyckats stoppa stölderna på orten.

Enligt polisen handlar det om 10-15 personer som är livsstilskriminella i Dalsland och framför allt ägnar de sig åt mängdbrottslighet.

”Begås brott i väldigt stor omfattning”

Det är den här gruppen som står för en stor del av den ökning av brott som anmälts i Bengtsfors det senaste året.

– När de här personerna är ute på fri fot då begås brott i väldigt stor omfattning. Vi upplever situationen lika frustrerande som lokalpolitikerna, säger Torstensson.

Att tre personer nu misstänkts ha tagit lagen i egna händer förvånar inte kommunpolisen. Tvärtom. Och han pekar på att personer som begår mängdbrott sällan frihetsberövas under längre tid och att detta skapar irritation hos befolkningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.