Bengtsfors vill att invånarna själva ska rapportera där råden och rekommendationerna inte efterlevs. Foto: SVT/TT

Bengtsfors till allmänheten: Rapportera dem som bryter mot riktlinjerna

Uppdaterad
Publicerad

Många stör sig nog på att det ibland är svårt att hålla tillräckligt med avstånd och följa alla coronaråd. Men i Bengtsfors kommun har man ett system som sticker ut, där invånarna själva kan lämna in iakttagelser om var Folkhälsomyndighetens rekommendationer inte efterlevs.

Starta klippet för att höra varför man startat denna funktion.

Det är länsstyrelsen som fått i uppdrag av regeringen att följa hur Folkhälsomyndighetens rekommendationer, riktlinjer och råd efterlevs i kommunerna. Så Bengtsfors rapporterar läget vidare till länsstyrelsen som skriver en rapport.

Coronaviruset i Västsverige

– Om det finns situationer där rekommendationerna inte efterlevs så får vi reda på det och kan vidta åtgärder, säger Katrin Thoor, biträdande kommunchef i Bengtsfors.

Men finns det inte en risk att man skapar ett angivarsamhälle? Att människors frihet kränks?

– Det kan uppfattas så, men det är inte alls vår intention. Utan det är mer så vi kan rapportera till länsstyrelsen så att eventuella åtgärder kan vidtas.

Västtrafik har liknande funktion

Även Västtrafik lanserade i veckan en funktion där resenärerna själva ska rapportera hur fullt det är i kollektivtrafiken. Andra resenärer ska sedan kunna gå in och läsa tidigare rapporter. Tanken är att man på så sätt ska kunna välja en alternativ resväg eller åka tider då mindre folk är i rörelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet