Stig Bertilsson, (M), kommunstyrelsens ordförande i Bengtsfors. Foto: SVT

Bengtsfors vill inte ta emot fler nyanlända

Publicerad

En vecka efter det att Sölvesborgs kommun bestämt sig för att trotsa bosättningslagen får kommunen sällskap av Bengtsfors i Dalsland.

Det är TV4Nyheterna som rapporterar om situationen. Samstyret SD, M, KD och det lokala Sol-partiet i Sölvesborg vill pröva bosättningslagen mot principen om kommunalt självstyre. Förslaget klubbades igenom på förra veckans kommunfullmäktige.

Bengtsfors vill nu följa Sölvesborgs exempel. Kommunen har tagit emot 700 nyanlända på tre år, och anser att det är orimligt att staten lägger kostnaderna på kommunerna.

– Vi har tagit emot så väldigt många i vår lilla kommun under så många år, så vi tycker det är högst rimligt att flyktingar som kommer till Sverige får landa någon annanstans, säger Stig Bertilsson (M), ordförande i kommunstyrelsen i Bengtsfors, till TV4.

När TV4 Nyheterna frågade samtliga svenska kommuner om de övervägt samma sak svarade ett tjugotal att diskussioner förts.

Bosättningslagen, som infördes 2016, ger Migrationsverket rätt att fördela nyanlända som fått uppehållstillstånd mellan Sveriges kommuner.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer