Den årligt återkommande övningen för beredskapsbrandmän, även kallat deltidsbrandmän, drog igång i centrala Göteborg under lördagen. Foto: SVT

Beredskapsbrandmän övar i centrala Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Den årligt återkommande övningen för beredskapsbrandmän, även kallat deltidsbrandmän, drog igång i centrala Göteborg under lördagen.

– Vi vill göra det så publikt som möjligt och förhoppningsvis locka fler att vilja bli deltidsbrandman, säger Johan Fors, enhetschef räddningstjänsten Storgöteborg.

Varje år organiserar räddningstjänsterna längs med Bohuskusten, från Strömstad till Göteborg, en gemensam övningsdag. På plats finns deltagare från nio stationer. En dag som går ut på att deltidsbrandmännen genomför övningar av räddningstjänstrelaterad karaktär. I år är det räddningstjänsten Storgöteborg som är värdar.

– Vi har tre övningsstationer. Där har allmänheten chans att se brandmännens arbete med en arbetsplatsolycka, trafikolycka och livräddningsolycka med två kapsejsade kajaker, säger Johan Fors, enhetschef för räddningstjänsten Storgöteborg.

Av det 50-talet ansökningar som Storgöteborg får in varje år är det bara fem-sex personer som uppfyller alla kriterier vad gäller bland annat kondition, styrka och inställelsetid.

Fick blodad tand

– M

Deltidsbrandmannen Nina Brännehed, utbildar sig nu till heltidsbrandman. Foto: SVT

ånga arbetar inte på den ort där de bor, så då är det väldigt svårt att klara inställelsetiden som är fem minuter.

Enligt honom behövs det fler deltidsbrandmän i hela Sverige. Bara inom räddningstjänsten i Storgöteborg skulle det behövas 20 fler i nuläget. En av dem som klarat alla tester och uppfyllt kriterierna är deltidsbrandmannen Nina Brännehed, som nu utbildar sig till heltidsbrandman:

– Jag fick blodad tand. När jag kom in i yrket så tyckte jag att det var så roligt. Det är spänning hela tiden och ingen dag är den andra lik, säger Nina Brännehed.

Beredskapsbrandman/Deltidsbrandman

En person som till vardags jobbar med helt andra yrken, men ställer sig till förfogande när invånarna behöver.

Inställelsetiden till brandstationen är normalt inom fem minuter.

Det finns cirka 11 000 deltidsbrandmän i Sverige och 5 000 heltidsbrandmän.

Källa: Johan Fors, enhetschef för RIB och värn, på Räddningstjänsten Storgöteborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.