Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Emma Makkonen, enhetschef på Bergsjöns bibliotek. Foto: SVT

Nya begränsningar på Bergsjöns bibliotek – ”de svagaste som drabbas”

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagen öppnade Göteborgs 24 folkbibliotek efter skyddsstoppet som infördes i tisdags. Fackförbundet Vision har krävt fler åtgärder för att förhindra smittspridning på biblioteken och för att skydda personalen från covid-19. Med dagens öppning följer därför nu nya begränsningar.

Bergsjöns bibliotek ställer om. Utöver de gamla åtgärderna, inga sittplatser, inga datorer och ingen kopiering, så kräver fackförbundet Vision nu även att man använder skyddsglas och avspärrningsband.

Emma Makkonen, enhetschef på Bergsjöns bibliotek, är bekymrad över bibliotekets låntagare.

– Det råder en stor oro för hur det här skall gå. Vi vet att det nu finns låntagare som har hoppat av sin vuxenutbildning för att de nu inte kan fullfölja sina studier, säger hon.

”Det är en avvägning”

Sedan en tid tillbaka är studieplatserna och datorerna som biblioteket använder stängda.

– Det är väldigt tråkigt. Många kan inte plugga hemma, man bor trångt och har inte möjligheten att få ro till sina studier. Så det är allvarligt, men det är ju minst lika allvarligt med en pandemi, så det är en avvägning mot människans medicinska hälsa mot samhällets bästa.

De svagaste drabbas

Emma Makkonen säger att det nu är de svagaste som drabbas, de som bor i andra hand och som saknar dator eller internetuppkoppling. För henne är biblioteksrummet en plats där alla ska få mötas och delta.

– Jag skulle önska att det fanns ett sätt för oss att tillhandahålla datorer som var tryggt både för besökaren och för min personal. Men just nu gör det inte det och personalens hälsa får inte offras på bekostnad av våra besökare, säger Emma Makkonen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer