Bert Karlsson. Foto: TT

Uppges vilja diskutera samarbete med SD – tillbakavisar uppgifterna

Uppdaterad
Publicerad

Kristdemokraternas vallokomotiv Bert Karlsson dementerar att han vill få till ett regeringssamarbete mellan KD, M och SD. Men han uppger för SVT att han varit i kontakt med SD-ledaren Jimmie Åkesson och att han vill prata med alla partier.

Det var Dagens industri som under onsdagen uppgav att Bert Karlsson ska föra diskussioner med Sverigedemokraterna om ett framtida regeringsalternativ. Till tidningen sa han bland annat att ”Moderater och KD kommer att gå ihop med SD, hoppas jag”.

Men nu tillbakavisar han de uppgifterna.

Bert Karlsson

– Nej det stämmer inte att jag tänker i de banorna, säger Bert Karlsson till SVT Nyheter Väst.

– Men jag vill vara öppen för att alla ska prata med alla, sedan behöver man inte sympatisera med de partier man pratar med, men det är viktigt att det förs en öppen diskussion.

Hur reagerar KD när du för diskussioner med SD?

– Ja, de kan ju inte förbjuda mig att prata med vem jag vill, jag är demokrat och pratar med alla helt enkelt. Jag blir förbannad när SD inte får vara med i debatten och det är tredje största partiet, med mellan 15-20 %. Det är oärligt mot alla de som röstar på SD, säger Bert Karlsson.

Tillsammans med partiledaren Ebba Busch Thor (KD) har Bert Karlsson inlett en en förvalsturne runt om i landet för att locka till sig nya väljare och komma över fyraprocentspärren, risken är annars stor att partiet åker ur riksdagen tror många analytiker. En taktik som kritiserats hårt av exempelvis krönikören Lars Lindström på tidningen Expressen.

– Jag anser att SD har haft rätt i många frågor, säger Bert Karlsson, men att partiet blir ”svartlistat” av övriga partier. Så ska det inte vara, alla har lika värde.

Kämpar för KD

Hur tror du att det kommer att gå i valet?

– Jag tror SD kommer att bli ännu större, och att KD klarar fyra procentgränsen givetvis, säger Bert Karlsson, i övrigt får vi se hur det går, säger Bert Karlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bert Karlsson

Mer i ämnet