Liseberg kräver ett klargörande besked från regeringen, innan hela näringen riskerar att dö. Foto: TT

Besked idag: Inget undantag för nöjesparker

Uppdaterad
Publicerad

I dag kom regeringens besked till landets nöjesparker — och det var inte det som parkerna hoppats på.

– Det blir inga undantag från förordningen om max 50 personer över sommaren. Regeringen har gjort en sammanvägd bedömning av detta och anser att de lättnader i restriktioner som faktiskt förekommit inför sommaren får räcka, säger inrikesminister Mikael Damberg (S) till TT.

Regeringens förbud mot att fler än 50 personer samlas vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar har ställt till problem för flera av Sveriges nöjesparker.

Parks and Resorts, som bland annat driver Skara Sommarland, och Liseberg har krävt besked av regeringen om när de får öppna parkerna.

Inte alla drabbas

Problematiken ligger i att nöjesparkernas tivolinöjen faller under ordningslagen och förordningen om allmänna sammankomster och offentliga tillställningar, vilket i dagsläget inte tillåter fler än 50 personer på grund av rådande situation.

Men alla parker omfattas inte. Bland annat Kolmården får ha sin djurparksdel öppen, medan deras tivolidel inte får ta in fler än 50 personer.

Skara sommarland meddelade i torsdags att man kastar in handduken för den här sommaren då man inte kunde vänta längre på besked.

På Liseberg är man överumplade av dagens besked:

– Vi fick det här precis nu. Vi hade inte fått någon förhandsinformation så vi kan inte säga så mycket om vad det här får för konsekvenser, säger Stefan Wern, informatör på Liseberg.

SVT Nyheter Väst inväntar en kommentar från Lisebergs vd, Andreas Andersen.

Så här sa Skara sommarlands vd nyligen om situationen:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.