Kd och SD i Lilla Edet tar i hand på ett blå-gult samarbete framöver. Foto: Privat

Beskedet: SD och KD går ihop i Lilla Edet

Uppdaterad
Publicerad
Val 2022Valresultat

Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna i Lilla Edet går ihop och samarbetar. Det beskedet lämnades på tisdagen och nu hoppas de ta över makten i kommunen med hjälp av Moderaterna.

För att kunna få en majoritet behöver de söka stöd från något av de andra partierna.

I ett pressmeddelande som gick ut under tisdagen meddelade partierna att Moderaterna är förstahandsalternativet för att bilda majoritet. Samtidigt menar KD och SD att de gemensamt är villiga att sätta sig i opposition om Moderaterna väljer att gå en annan väg.

– För oss Sverigedemokrater känns detta som en naturlig väg framåt tillsammans med KD, där vi har förtroende för varandra för att kunna vara ett gemensamt starkt konservativt alternativ, säger Frej Dristig (SD) i ett pressmeddelande.

En historisk vändning

Efter att Liberalerna och Miljöpartiet ramlat ur fullmäktige kan Lilla Edet gå från ett blå-grönt styre till ett blå-gult – en i så fall historisk vändning då KD blir första parti att formellt samarbeta med Sverigedemokraterna.

– Vi är mycket glada över att vi får ett formaliserat samarbete med SD, där vi ser att vi blir lyssnade på och respekterade som en viktig part, säger Jonas Hilmersson (KD) i pressmeddelandet.

SVT söker Moderaterna för en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Valet 2022 Väst

Mer i ämnet