Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Saga Friis Johansen, åk 1, och Fatima Magomedova, åk 6, är med i Källeskolans elevråd som uppmärksammas av japansk TV. Foto: Bosse Carlqvist/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Elevbeslut om duschdraperi lockade japansk TV till skola i Skara

Uppdaterad
Publicerad

Att elever får vara med bestämma om sin skola fick japansk TV att åka från Tokyo till Skara för att beskriva hur Källeskolans elevråd och elevdemokrati fungerar. För det är inte lika självklart att lyssna på barnens åsikter i Japan.

– I det japanska samhället betraktas ofta ungas åsikter som omogna och därför kommer nog många tittare att bli förvånade över skillnaden, säger reportern Mei Asakuma till SVT Nyheter Väst.

Det japanska tv-teamet ville ta reda på hur det kommer sig att unga människor i Sverige deltar så aktivt i beslutsfattande.

– Vi sökte efter något konkret exempel på vad elevråd åstadkommit och fick då höra att elevrådet på en skola i Skara lyckats driva igenom att sätta upp duschgardiner i omklädningsrummet, säger Mei Asakuma.

Källeskolan i Skara är en låg- och mellanstadieskola med gamla anor. Skolan byggdes 1910. Lärarna menar att det har stor betydelse när eleverna får vara med och bestämma.

– Det känns ju roligt att man kan påverka skolan, säger Fatima Magomedova som sitter i elevrådet för årskurs 6.

– När eleverna är delaktiga i beslut så ser vi att de är rädda om sina grejer som de varit med om att besluta att vi ska köpa in, säger läraren Madeleine Nilsson.

Reportern Mei Akasuma tror att japanska tv-tittare kommer att bli förvånade över att barn får vara med och bestämma i skolan.

Programmet kommer att sändas i japansk TV i slutet av mars och riktar sig till kvinnor i åldern 20 till 30 år. Mei Akasuma tror att tittarna kommer att bli förvånade över att lågstadieelever får vara med och bestämma. Hon tror att kvinnorna i deras målgrupp kan bli inspirerade av att se hur det är i Sverige. Men däremot tror hon inte direkt kommer att påverka beslutsfattare eftersom dessa i Japan oftast är äldre män som inte tittar på det här programmet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.