Römosseskolan vill öppna en ny skola i Safirskolans gamla lokaler i Agnesberg. Hans Larson, utredare på Skolinspektionen om vad som behövs för att ge grönt ljus. Foto: SVT

Beslut om nya Römosseskolan dröjer: ”Brister måste åtgärdas”

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen skulle Skolinspektionen besluta om kritiserade Römosseskolan får öppna en ny skolenhet i Angered. Beslutet blev ett föreläggande som innebär att skolan har två veckor på sig att åtgärda flera punkter. Först därefter kan det bli grönt ljus.

– Det beror lite på hur de svarar, men det här beslutet innehåller inte jättemycket saker för dem att åtgärda, säger Hans Larson, utredare på Skolinspektionen i Göteborg.

Hör ovan Hans Larson om vad Skolinspektionen kräver innan skolan får öppna.

2015 fick Römosseskolan tillstånd av Skolinspektionen att öppna en ny fristående skola i Göteborg. Ansökan gällde en ny skola på Hisingen men huvudmannen hade problem att lösa lokalfrågan och ansökan drogs tillbaka.

Nu har Föreningen framstegsskolan i Göteborg, som driver Römosseskolan, ansökt om att få utöka verksamheten i Safirskolans gamla lokaler i Agnesberg, något som DN var först med att berätta. Safirskolan, som tidigare hette Vetenskapsskolan, stängdes i december förra året. I de lokalerna vill nu Römosseskolan öppna en ny skolenhet, en F-5-skola, till hösten.

Brister måste åtgärdas

Under måndagen skulle Skolinspektionens beslut komma men det blev i stället ett föreläggande om brister som först måste åtgärdas. Dessutom säger Skolinspektionen nej till att ledningen ska få bedriva skola i separata lokaler.

– Det betyder att de måste vidta vissa åtgärder innan vi ger klartecken. De får bara ha sin skola i en lokal, på en adress. De vill ha sina skolenheter i två lokaler, på två adresser, och de är för långt isär, säger Hans Larson, utredare på Skolinspektionen i Göteborg.

”Inte jättemycket att åtgärda”

Römosseskolan har till och med 29 juni på sig att komma in med det som Skolinspektionen anmärkt på.

Det låter som att ni ska ge skolan grönt ljus inom ett par veckor?

– Ja hur det låter, det beror lite på hur de svarar. Men det här beslutet innehåller inte jättemycket saker för dem att åtgärda. De ha fått ett föreläggande men det är upp till dem att svara på det, säger Hans Larson.

Den muslimska friskolan, Römosseskolan i Göteborg, fick kritik i mars i år från Skolinspektionen för att ha könsuppdelade lektioner. Skolan har även fått kritik från politiskt håll, där flera politiker ansett att skolan bör stängas. 

SVT Nyheter Väst har sökt ansvariga på skolan för en kommentar utan framgång.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.