Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Vernesa Slatina, rektor på Primusskolan, säger till SVT att man har sökt bygglov på nytt. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Primusskolan i Göteborg saknar bygglov – hotas av stängning

Uppdaterad
Publicerad

Den nystartade friskolan sa till myndigheterna att de hade bygglov, men det stämde inte. Skolan ligger också mitt i ett industriområde som anses osäkert för eleverna. Nu tyder allt på att den får stänga till sommaren.
– Det var aldrig vår avsikt att lura någon, säger rektorn Vernesa Slatina.

Primusskolan är en friskola med islamisk profil för elever från förskoleklass upp till årskurs sex, enligt deras tillstånd från Skolinspektionen sedan förra året. Skolan öppnade så sent som januari i år.

Den ligger i ett industriområde i Samhalls gamla lokaler i Gårdsten i Göteborg. På skolan går idag cirka 140 elever som kommer från flera olika stadsdelar i Göteborg. Snart kan eleverna behöva se sig om efter en ny skola.

Anonym anmälan fick kommunen att agera

Det var efter en anonym anmälan i början av mars i år som stadsbyggnadskontoret i Göteborgs stad fick upp ögonen för att skolan bedrev undervisning i lokalerna. De gjorde ett besök på skolan tillsammans med räddningstjänsten och konstaterade att skolverksamheten inte fått godkänt av kommunen.

I sin etableringsansökan till Skolinspektionen i höstas uppgav representanter för skolan att kommunen gett dem bygglov för verksamheten – vilket de aldrig har fått.

SVT Nyheter Väst har sökt ansvariga for Primus Utbildning, tidigare Sahan Utbildning – som är huvudman for den nya friskolan i Gårdsten, men vi har inte lyckats få någon intervju med de ansvariga.

”Vi spelar rent”

Rektorn på skolan vill inte heller ställa upp på en TV-intervju men hon svarar på telefon att hon anser att det hela handlar om ett missförstånd.

– Vi har sökt bygglov på nytt och vi hoppas vi ska få positivt besked, säger Vernesa Slatina. Hon är rektor på skolan, och arbetar också halvtid som rektor på Römosseskolan, en annan friskola i stadsdelen.   

Fastigheten är inte för skolverksamhet

På stadsbyggnadskontoret i Göteborg ser man allvarligt på att skolan har utbildning i ett industriområde och i en fastighet som inte är godkänd for utbildning av barn.

– Det är inte lämpligt utifrån lagen att bedriva skolverksamhet på ett område som är ämnat för industri-ändamål, säger Emma Bergström bygglovshandläggare på stadsbyggnadskontoret vid Göteborgs stad.

Vad är problemet?

– Fastigheten är till för småindustri enligt planen, det är även fastigheterna runt omkring. Det gör det svårt att bedriva skolan där ur säkerhetskäl, både för barnen och personal, säger Emma Bergström.

Kommer inte få bygglov

Primusskolan har fram till den 18 juni att visa upp ett giltigt bygglov, annars kommer skolinspektionen besluta om att stänga skolan, knappt ett halvår efter att den dragit igång sin verksamhet.

Men kommunen har nu bestämt sig för att avslå skolans ansökan om bygglov, beskedet kommer meddelas skriftligt inom ett par veckor.  

– Det är jättesorgligt att man ska svika 136 elever och nästan lika många föräldrar, säger Vernesa Slatina.

Det är många som skulle tycka att ni har lurat Skolinspektionen, lurat föräldrar och elever med att dra igång en verksamhet ni inte har tillstånd för i lokalerna och i området, vad säger du om det?+

– Det var aldrig vår avsikt att lura någon. Vi spelar rent och våra avsikter är ärliga, säger Vernesa Slatina.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer