Helene Odenjung, Liberalerna, skolkommunalråd i Göteborg Foto: Sandy Hansson

Skolan saknade bygglov – Skolpolitikern: Det är olyckligt att de saknar lokaler

Uppdaterad
Publicerad

Både Liberalernas skolkommunalråd Helene Odenjung och Jenny Broman, kommunalråd för Vänsterpartiet, är kritiska till att Primusskolan – som saknade bygglov – nu kan komma att stängas.
– Det är tråkigt att de inte har haft lokaler att bedriva verksamheten i, säger Helene Odenjung (L).

Primusskolan i Göteborg sa att de hade bygglov för en lokal där de skulle bedriva undervisning. Det visade sig inte stämma, vilket SVT Nyheter Väst avslöjade under onsdagen. Stadsbyggnadskontoret i Göteborg uppger också att de inte tänker ge något bygglov till skolan eftersom den ligger i ett industriområde som anses osäkert för barn.

Nu kan Skolinspektionen ta tillbaka sitt tillstånd som ger Primusskolan rätt att bedriva skola.

De drygt 130 elever kommer i så fall få plats i nya skolor efter sommaren.

”På Skolinspektionens bord”

Helene Odenjung (L), är ordförande i grundskolenämnden, och hon menar att det inte finns något kommunen hade kunnat göra för att undvika situationen.

– Nej jag har inget personligt ansvar, eftersom det är på Skolinspektionens bord att ge ut tillstånd. Vi vill att kommunen ska ha ett större inflytande när en skola ska få starta och inte.

Jenny Broman är kommunalråd för Vänsterpartiet i Göteborg.

– Problemet är att vi i kommunen inte har den insyn i skolorna som vi önskar. Det ligger på Skolinspektionen, och i detta fallet har de ju uppenbarligen inte lyckats.

Titta på klippen ovan och nedan för att höra politikerna berätta om deras reaktioner på att Skolinspektionen kan komma att stänga ner Primusskolan som saknar bygglov.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer