Andrea Meiling, fackförbundet Sveriges Lärare i Göteborg. Foto: SVT

Beslutet: Göteborgs grundskolor inför anställningsstopp

Uppdaterad
Publicerad

Grundskoleförvaltningen i Göteborg har beslutat om anställningsstopp i alla grundskolor. Det gäller för alla tillsvidareanställningar och vikariat på över tio dagar, det rapporterar GP.

– Eleverna kommer inte få sin undervisning. De kommer få barnpassning, säger Andrea Meiling på fackförbundet Sveriges Lärare i Göteborg, till SVT.

Det var på onsdagen som utbildningscheferna i Göteborgs grundskoleförvaltning beslutade om att införa anställningsstop i alla grundskolor. Stoppet börjar gälla på onsdagen och gäller tillsvidare. Något som facket reagerar starkt på.

– Man har inte fört någon dialog med facket utan begått ett samverkansbrott. De skulle innan de tog beslut samverka detta med parterna. Detta ska också riskbedömas, vilket man har struntat i och det kommer de att göra i efterhand, säger Andrea Meiling.

Hon har förståelse för det tuffa ekonomiska läget men tycker inte att detta är rätt väg att gå.

– Detta kommer förvärra arbetsbelastningen och arbetsmiljön för lärarna och i slutändan kommer det att drabba eleverna.

Sparkrav på grundskolorna

Viktoria Tryggvadottir Rolka (S) är ordförande i grundskolenämnden i Göteborg. I ett sms till SVT skriver hon:

”Vi prioriterar skolan stenhårt och vänder på varje krona för att skydda den i krisen, men så länge vi har en inflationskris och en regering som skär ner på kommunerna kommer vi ha ett pressat läge. Därför har förvaltningens tjänstemän fattat det här beslutet”.

I klippet nedan ser du hur det såg ut på Gustav Adolfs torg i slutet av maj när hundratals lärare protesterade mot bantade resurser i skolan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hundratals lärare manifesterade på Gustav Adolfs torg mot nedskärningar i skolan Foto: SVT / Anna Adersjö

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.