Beskedet att Norge öppnar upp gränsen gläder Strömstads kommunalråd Kent Hansson (S). Foto: SVT

Besvikelse i Strömstad efter Norges gränsbesked: ”Orättvist”

Uppdaterad
Publicerad

Norska regeringens besked om att inte öppna upp gränsen mot Västra Götaland kom som ett tufft besked för Strömstad kommun, som redan drabbats hårt av den stängda gränsen. Kommunalrådet Kent Hansson (S) tror att det finns andra motiv bakom beslutet än att förhindra smittspridning.

Under fredagen meddelade den Norska regeringen att de öppnar upp för besök från flera län, bland annat Värmland. Men gränsen mot Västra Götaland är fortfarande stängd – vilket är ett tufft besked för Strömstad kommun, vars huvudnäring är gränshandel och turism.

– Jag förväntade mig det, men är ändå besviken. Det känns frustrerande, orättvist, och ologiskt. Strömstad kommun har låg smittspridning och jag tycker att man borde kunnat lösa detta på annat sätt än på regional nivå, säger Kent Hansson (S).

Risk för stigande arbetslöshet

När gränsen mot Norge stängde tappade handeln i Strömstad upp emot 95 procent av sin försäljning, och ungefär 30-40 procent av den arbetsföra befolkningen blev arbetslösa eller korttidspermitterade.

– De stora handelsställena uppe längs gränsen är i princip tomma på kunder. De sliter oerhört hårt för att få det att gå runt och arbetslösheten kommer säkerligen att stiga om gränsen inte öppnar inom en snar framtid, säger Kent Hansson (S).

För att öppna gränsen igen kräver Norge att regionerna har färre än 20 nya coronafall per vecka per 100 000 invånare. En siffra som Västra Götaland är långt ifrån.

”Betydelsefullt för norrmännen att gränsen är stängd”

Men Kent Hansson (S) tror att det även kan ligga andra ekonomiska motiv bakom beslutet, då handlarna på den norska sidan tjänat på att gränsen till Sverige är stängd.

– Det är kanske är som att svära i kyrkan, men det är många med mig som också tror det. Man har sett storleken på gränshandeln och det är klart att det är betydelsefullt för norrmännen att gränsen är stängd så länge som möjligt, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.