Kocken Dick Johansson (till vänster) serverar lunch till kunden Tommy Gustavsson. Arkivbild. Foto: privat

Restaurangägare betalar löner med sparade pengar

Uppdaterad
Publicerad

Krog- och restaurangbranschen är en av de som drabbats hårdast av coronakrisen. Krögaren Bosse Svensson i Åmål märkte hur kunderna försvann för en vecka sedan. Nu har han betalat löner med privata pengar.
– Jag har stoppat in 200 000 kronor den senaste tiden. Men vad ska man göra? Man kan inte bara dra ner rullgardinen och gå hem, säger han.

Före coronakrisen serverade Bosse Svensson runt 600 luncher om dagen på sin restaurang. Nu är han glad om han serverar 200. Och ju längre coronakrisen pågår desto mörkare ser det ut. De privata pengar han tidigare sparat har gått till att betala lönerna i mars.

–  Jag har stoppat in privata pengar för att klara situationen men nu är det tomt, säger han.

För att klara krisen har Bosse Svensson varit i kontakt med både banken och Almi, som handlägger statens lån till företagare. Men hur det blir, och om han vågar ta ett lån, är inte klart.

–  Jag har pratat både med Almi och banken om ett lån men det går inte över dagen. Det är väldigt svårt att sen en ljusning i den här branschen.

Nya rutiner på restaurangen

För att förhindra smittspridning har Folkhälsomyndigheten beslutat om bordsservering (om det är möjligt utan trängsel) eller så kan maten hämtas och sen ätas vid ett bord. På restaurang Nygård i Åmål får kunderna hämta sin egen mat.

– De får sätta på sig engångshandskar, sprita händerna och betala med kort. Vi har ingen kontakt med köparen. Det har fungerat för vår del och för kunderna också, säger Bosse Svensson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet