Bibliotek i Falköping får kritik av JO. Foto: TT

Bibliotek vägrade bok av Julia Caesar – kritiseras av JO

Uppdaterad
Publicerad

Falköpings bibliotek vägrade köpa in en bok av den omskrivna samhällsdebattören Julia Caesar. Kultur- och fritidsnämnden i Falköping gick på samma linje. Nu får nämnden kritik från Justitieombudsmannen.

Det hela började med att en person vill låna boken Världsmästarna: när Sverige blev mångkulturellt, av pseudonymen Julia Caesar, på Falköpings bibliotek.

Men biblioteket hade inte boken och ville varken köpa in den eller fjärrlåna den. Anledningen var att den är ”främlingsfientlig och brister i vederhäftighet”, det vill säga saknar källhänvisningar till vissa påståenden.

Så personen tog frågan vidare till kultur- och fritidsnämnden i Falköpings kommun – som gick på bibliotekets linje.

Nämnden hänvisade till bibliotekets medieplan: ”Vill säkerställa att en låntagare inte får sina mänskliga rättigheter kränkta genom att läsa lånad litteratur”.

Så personen gjorde en anmälan till Justitieombudsmannen, JO.

Kritik av JO

Och nu får nämnden kritik. Avslaget var inte förenligt med bibliotekets uppdrag att bidra till en fri åsiktsbildning, skriver JO.

Folkbibliotek ska kunna göra egna urval i vilka böcker som ska finnas tillgängliga – JO har inte bedömt om det var rätt eller fel att inte köpa in eller fjärrlåna boken.

Kritiken handlar snarare om att ärendet inte har hanterats i linje med objektivitetskraven och riktlinjerna för inköp på biblioteket:

”Ett urval som sker på sådan grund står i direkt strid med bibliotekslagens krav på allsidighet och fri åsiktsbildning och är inte heller förenligt med objektivitetsprincipen”, skriver JO.

Nya mediaplan på gång

Allan Bjärkhed (KD) är ordförande i kultur- och fritidsnämnden i Falköping och var det även då de tog beslutet att gå på bibliotekets bedömning.

– Biblioteket har ju ett ansvar att hela tiden bedöma vilka böcker man ska ta hem och det gör man utifrån värderingar som att det ska vara demokratiskt grundat, säger han.

Han tycker att nämnden tog rätt beslut.

– Jag tycker nog det. JO kritiserar att vi lägger så stor tonvikt vid värderingar och utgångspunkten för det beslutet ligger ju i den mediaplan som vi har men också den värdegrund som kommunen vill stå för, säger Bjärkhed.

En nya uppdaterad mediaplan håller på att utformas på förvaltningen.

– Men vi får väl ta en diskussion om hur formuleringarna ska vara, säger han.

Skulle ni köpa in den om förfrågan kommer i dag?

– Vi kommer nog att avvakta tills vi har den nya mediaplanen klar. Den får styra. Det pågår ett arbete med den på vår förvaltning men tyvärr kan jag inte ge dig något datum för när den är klar, säger Allan Bjärkhed.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.