Pizzeria i Skara utsattes för brott – blev ”bra” PR

Uppdaterad
Publicerad

Det här är historien om hur en stulen bil gjorde den lilla nya gårdspizzerian på landet utanför Skara känd över hela Sverige. När deras kofläckiga bil stals blev händelsen viral och fick många att tro att ägarna iscensatt det som en reklamkupp. För när pizzerian öppnade i somras var det fullbokat varje kväll.

– Folk har ju trott att kuppen var uppstyrd av oss själva. Det vill jag lova att den inte var. Men vi fick ju ganska bra publicitet, säger Sara Runsten, en av grundarna.

Filip Larsson, Sara Runsten och Arvid Johansson hade fått idén att sälja pizza på en gård utanför Skara och planerade för en sommaröppen restaurang. Filip och Sara drev redan ett litet mejeri i närheten. Då inträffade bilstölden. Det som gjorde det extra märkligt var att företagsbilen hade kofläckigt mönster och därmed var väldigt lätt att känna igen.

Blev viral

Bilstölden blev viral och folk rapporterade den kofläckiga bilens färd genom Sverige. Till slut återfanns den i Tierp i Uppland. Nästan för bra för att vara sant. När restaurangen öppnade kom folk från hela landet. Reklamkupp gick ryktet i bygden, understött av ett diplom som grannarna skrev och som sattes upp i restaurangen. Men så var det inte.

– Det hade absolut varit ett kreativt sätt att med enkla medel få mycket uppmärksamhet, men att ta ut svängarna så det gör inte ens vi, skrattar Filip Larsson.

Mannen som körde bilen återfanns och dömdes senare av både tingsrätt och hovrätt till fängelse för en rad brott inklusive olovligt brukande av den kofläckiga bilen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.