Ümid och flickvännen Mikaelas biokväll blev inte alls som de hade väntat. Foto: Privat

Två påsar mat ledde till säkerhetskontroll på bion

Publicerad

Strax innan filmen skulle starta började flera personer i publiken att skruva på sig. Ümit som hade hoppats på en mysig biokväll tillsammans med flickvännen fick snart veta att han ”var misstänkt för något”.

Det var på Bergakungen under söndagskvällen som påskhelgen tog en oväntad vändning för Ümit Civi och hans flickvän Mikaela.

– Det var hennes födelsedag så vi skulle fira genom att gå på förhandsvisningen av Fast & Furious 8, berättar han.

Med sig till biografen hade paret två påsar mat som de hade fått med sig från Ümits föräldrar där de hade varit innan. Biovärden bad om att få titta i påsarna och släppte sedan in Ümit och flickvännen i loungen som ligger i anslutning till salongen.

”Sa att jag kunde se misstänkt ut”

– Vi kom precis i tid, för just då gick de sista besökarna in. Min flickvän skyndade iväg till toaletten och jag gick för att hämta ut popcorn och dricka som ingick i biljetterna. Eftersom jag inte kunde bära påsarna och popcornen samtidigt frågade jag biovärden om det var okej att jag gick före in med kassarna i salongen, och det var det, berättar Ümit.

Men bara en liten stund senare kom värden efter Ümit, tog honom åt sidan och bad honom att gå tillbaka och hämta påsarna som han hade lagt vid sin biostol. Orsaken var att publiken hade ”blivit orolig”.

– Värden sa att jag kunde se misstänkt ut. Flera i publiken hade tydligen tagit upp sina mobiltelefoner. Det klickade direkt, då fattade jag vad det handlade om. De tog mig för terrorist.

Förnedrande kväll

Inför den fullsatta salongen fick Ümit lämna tillbaka påsarna till biovärden. Men det han beskriver som mest förnedrande var timmarna som sedan följde.

– Jag och min flickvän sa att det här inte skulle trycka ner oss. Vi skulle se filmen. Men under hela filmvisningen vände sig biobesökarna om och tittade mot oss. Det var de två värsta timmarna i mitt liv, säger han.

Varför tror du att du blev misstänkliggjord?

– Jag vet inte om det är för att jag kommer från Turkiet och att jag därför är lite mörkare än andra svenskar. Jag har ett grovt skägg. Är det därför? Många drar ju alla som kommer från Mellanöstern över en kam. Man tror att vi är terrorister.

Uppgift att sprida lugn

Thomas Runfors, informationschef vid SF, menar att den här situationen inte är ovanlig.

– Vi har inget förbud mot att ta med sig väskor eller påsar in i salongerna. I det här fallet hade vår kund lagt påsar under en biostol och sedan lämnat salongen. Det skapade en jätteoro hos publiken och vår biovärd agerade därefter. Men vi gör inga skillnader på våra kunder.

Kan du förstå att han kände sig utpekad?

– Folk kan bli misstänkliggjorda. Det är inget ovanligt. Särskilt med tanke på det som hände i Stockholm nyligen (misstänkta terrordådet reds. anm). Vissa bryr sig om sådant, andra inte.

Du anser inte att SF agerat fel genom att först släppa in honom och sedan göra en säkerhetskontroll. Biovärden hade ju redan tittat i påsarna?

– Vår uppgift är att se till att sprida ett lugn i salongen om folk blir oroliga. Att ta det säkra före det osäkra.

SF har i nuläget inga planer på att införa en policy som gör gällande att man inte får ta med sig påsar eller väskor in i salongerna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer