Foto: SVT

Biograf i Vårgårda får öppna igen efter bygglovsstrul

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare i höstas stängdes den nybyggda biografen Rialto i Vårgårda, som byggdes av kommunens fastighetsbolag men som visade sig vara ett svartbygge. Nu öppnar den dock igen genom ett temporärt bygglov.

Det är Alingsås tidning som rapporterar om att biografen får öppna igen. Trots stora protester och en utdragen process blev det stopp i Mark- och miljööverdomstolen och i slutet av november stängde den populära biografen.

Temporärt bygglov kan förlängas

Men nu kommer alltså nya besked. Genom ett temporärt bygglov med vissa tidsbegränsningar för att inte störa intilliggande verksamheter kan biografen öppna på nytt. Det beslutades i bygg- och miljönämnden i onsdags. Bygglovet gäller i fem år men kan förlängas och bli permanent.

– Det känns jättebra. Vi har fått backa programmet med 45 minuter för att kunna stänga lite tidigare på kvällarna men det har vi inga problem med, säger Per Aholainen som är biografägaren.

SVT Nyheter Väst har tidigare rapporterat om biografen i Vårgårda. Det var kommunens eget fastighetsbolag som var ansvariga för bygget. Den stod klar 2014 och blev snabbt en publiksuccé.

Detaljplan ändrades inte

När kommunens fastighetsbolag köpte församlingshemmet av kyrkan var planen att byggnaden skulle fyllas med bostäder. För det ändamålet gjordes en ändring i detaljplanen.

Kort därefter uppdagades det att bostadsidén inte skulle fungera, i stället justerades byggplanen till att avse kontorslokaler, samt en bio inrymd i den gamla församlingssalen. Men någon ny ändring i detaljplanen gjordes aldrig. Mark- och miljööverdomstolen ansåg därmed att den var ett svartbygge.

Vårgårda kommun håller på att bearbeta fram en ny detaljplan som ska fastställas under 2019. Enligt biografägaren Per Aholainen gör det att kommunen därmed kan utfärda ett temporärt bygglov eftersom den nya detaljplanen kommer att finnas i närtid. Förhoppningen är att Mark- och miljööverdomstolen då inte har några synpunkter på det.

– Så de gör det lite på egen risk. Det kan tänkas att vi får stänga igen men jag tror inte det kommer bli så, säger Per Aholainen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer