Per Aholainen är den som driver biografen – som nu hotas av nedläggningshot. Här intervjuas han av Henrik Kruusval. Foto: SVT

Bion som kommunen glömde

Uppdaterad
Publicerad

Vårgårdas nybyggda biograf Rialto står inför ett akut nedläggningshot sedan det visat sig att anläggningen är ett svartbygge.

En unik situation med tanke på att det är kommunens eget fastighetsbolag som är ansvariga för bygget.

Ute på stan i Vårgårda är kommuninvånarna helt eniga – självfallet ska biografen i det gamla församlingshemmet få vara kvar. De flesta ser det som svårbegripligt att någonting som kommunen själv har varit med om att skapa ens kan vara ett svartbygge.

Men det kan det.

Stod klar 2014

Biografen i Vårgårda stod klar 2014 och blev snabbt en publiksuccé. Per Aholainen är entreprenör och den som driver verksamheten. Han blev själv tillfrågad av kommunen om han ville ansvara för projektet.

– De tog in mig som konsult, jag ritade en salong och sedan tog bostadsbolagets styrelse ett beslut om att bygga biografen. I dag är det nog så att vi kan titulera oss en av Sveriges tio mest besökta landsortsbiografer, säger Per Aholainen.

Detaljplan ändrades inte

När kommunens fastighetsbolag köpte församlingshemmet av kyrkan var planen att byggnaden skulle fyllas med bostäder. För det ändamålet gjordes en ändring i detaljplanen.

Kort därefter uppdagades det att bostadsidén inte skulle fungera, istället justerades byggplanen till att avse kontorslokaler, samt en bio inrymd i den gamla församlingssalen. Men någon ny ändring i detaljplanen gjordes aldrig.

– Det har inte riktigt fungerat i kommunikationen, konstaterar Bengt Hilmersson (C), ordförande i kommunstyrelsen i Vårgårda.

Skulle du kalla det för ett svartbygge?

– Ja, det är vad Mark- och miljööverdomstolen anser, alltså att den ska rivas ut.

Granne protesterade

Möjligen hade svartbygget kunnat passera oupptäckt, om det inte vore för att boende i huset intill Rialto var av uppfattningen att det skulle bli bostäder i fastigheten, som det först var tänkt.

Enligt ett beslut i Mark och Miljööverdomstolen så har grannen rätt. I och med att detaljplanen ändrades så får det inte finnas någon bio. Alltså måste den rivas.

– Hade vi inte ändrat detaljplanen från första början så hade bion antagligen kunnat vara kvar, konstaterar Bengt Hilmersson.

Så vad händer nu?

– Ja, det är ju att vi startar igång arbetet med en ny detaljplan som tillåter bio, men det tar ju flera år. Och under tiden så har ju Mark- och miljööverdomstolen bestämt att lokalen måste tömmas. Så nu jobbar vi på att försöka hitta en annan lokal för att sedan då flytta tillbaks till den här lokalen. Det kan ju leda till att vi så småningom har två lokaler som tillåter bio.

Finns det några lärdomar man som kommun kan dra av detta?

– Ja, det är väl att försöka göra rätt från början.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.