Det var när hon fick den här frågan som tålamodet tröt för Birgitta Karlsson i Horred.
– Jag hade fått tid klockan 14.15 som jag skulle åka. Då ringde chauffören lite före klockan 14 och frågar var jag bor. Om det är i Falkenberg eller Helsingborg? berättar hon och drar en djup suck.
Beroende av färdtjänst
Hon sitter hemma i sitt kök och berättar. Utan färdtjänsten skulle Birgitta Karlsson vara helt fast hemma och varken kunna handla, besöka läkare eller vänner. Hennes syn som blir allt sämre klarar inte ens att ta henne från huset till brevlådan och tillbaka. Birgitta har haft färdtjänst i mer än trettio år. Hon upplever numera stora brister i färdtjänsten och försämringar. En person som delar hennes uppfattning är JanÅke Sjöquist, ordförande i Handikappföreningarnas samarbetsorganisation, HSO, i Marks kommun där Birgitta bor.
– Det går att räkna upp så mycket brister. Allt ifrån att man inte kommer i tid till att man inte hittar och problem med bemötande. Det senare grundar sig säkert i okunskap om funktionshindret, säger han.
Misstänker mörkertal
Under 2016 gjordes det mer än en halv miljon färdtjänstsresor i Västtrafiks regi. Enligt Västtrafiks egna kundundersökningar är det få som är missnöjda. Det är 0,4 procent av resenärerna som har synpunkter på resorna, men HSO har länge misstänkt att det finns ett mörkertal och att långt ifrån alla orkar påtala brister. Därför har man nu uppmanat alla medlemmarna att alltid anmäla och även höra av sig till föreningen.
– Skriv till oss samtidigt som ni skriver till Västtrafik och kommunen och tala om när det gått snett så hjälper vi till. Senast idag kom det ett brev från en medlem som har färdtjänst som arbetsresa. Något som ska prioriteras, men han kom för sent på grund av att taxin inte kom i tid och fick därmed löneavdrag. Västtrafik betalar ju för sådana här missar, men det är inte pengar man vill ha utan en fungerande färdtjänst, säger JanÅke Sjöquist.
Välkomnar anmälningar
Hos Västtrafik vill man gärna belysa vilka hårda krav man ställer på de som får köra färdtjänst. Men samtidigt tycker man det är bra att fler anmäler problem för att kunna göra något.
– Får vi inte reda på problemen så vet vi såklart inte om att det inte fungerar. Jag är ofta ute och pratar om färdtjänst och uppmanar alltid alla att anmäla, säger Gunilla Wicktor som är ansvarig för färdtjänsten hos Västtrafik.