Foto: Privat/SVT

Blixtnedslag i Göteborg orsakade brand nära hus

Uppdaterad
Publicerad

Strax efter lunch slog blixten ner i stadsdelen Torslanda i Göteborg. Först vid halvfem-tiden kunde räddningstjänsten förklara branden som under kontroll.

Enligt SOS Alarm orsakades branden av att blixten slagit ner i terrängen. Området som brann var flera tusen kvadratmeter stort och räddningstjänsten arbetade i timmar med uppemot 15 enheter för att få kontroll. Även polisen var där.

SVTs reporter på plats berättade under eftermiddagen om hur kraftig rök reste sig mot himlen men att det tack vare ett regnfall lugnade sig en aning strax före klockan halv fyra på lördagen.

Skogsbränderna sommaren 2018

Vid halv fem meddelade räddningstjänsten att branden var under kontroll och att personalen på plats stannar kvar men att planen är att succesivt trappa ner för att övergå till eftersläckningsarbete.

Small till

Tidigare på dagen berättade ett vittne för SVT hur hon såg en helikopter sväva ovanför rökpelaren som dök upp efter blixtnedslaget.

– Jag hörde en jädra smäll och efter ungefär 5-10 minuter hörde jag brandbilarna komma samtidigt som jag såg röken växa sig större. Jag står uppe på ett berg just nu och tittar över rökpelaren och ser öppna lågor framför mig.

Enligt uppgifter till SVT var det bara några hundra meter till närmsta hus.

Tyskt flygunderstöd

Initialt hade räddningstjänsten svårt att få kontroll på branden.

– De börjar få koll på den nu men det blåser mycket. Vi har säkrat västerut nu, där byggnaderna ligger, men branden sprider sig fortfarande österut inåt skogen, sade Rolf Kagelind på Räddningstjänsten i Storgöteborg runt klockan 14 på eftermiddagen.

Vid tretiden på lördagen tilltog branden ordentligt efter det att vindarna vänt en aning. Då kontaktade räddningstjänsten storgöteborg MSB, myndigheten för samhällsskydd och beredskap, och begärde flygunderstöd. Det beslutades då att skicka tyska helikoptrar stationerade i Växjö mot branden i Torslanda. Strax efter beställningen kom dock ett ordentligt skyfall över det brandhärjade området – något som hjälpte räddningstjänsten.

– Efter regnet avbeställde räddningsledaren på plats de tyska helikoptrarna då de bedömde att man klarade sig utan, säger Anders Gärdhagen, stabschef för räddningstjänsten storgöteborg till SVT.

Det finn inga rapporter om några personskador till följd av branden i Torslanda.

Halva styrkan kvar över natten

Vid 17.30-tiden uppgav räddningstjänsten att man hade halverat styrkorna på plats.

– Men vi kommer ha ungefär 15 man kvar över natten för att bevaka platsen. Vi har branden under kontroll, men det är fortfarande en del små eldhärdar som pyr i marken, säger Rolf Kagelind, larm- och ledningsoperatör hos räddningstjänsten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbränderna sommaren 2018

Mer i ämnet