Foto: SVT

Blocketannonsen blev till tre veckors telefonterror

Uppdaterad
Publicerad

Ingmari Samuelsson i Vallda lade ut en annons på Blocket för ett par månader sedan. Men istället för försäljning blev det tre veckors helvete. – Just då tänkte jag: Vad gör man? Så liten man är, jag kan inte stoppa det här, säger hon.

Ingmari Samuelsson lade ut att avställningsbord till försäljning på Blocket.

Snart hörde en man av sig på lite knagglig engelska. Han ville ha bordet och ville att hon skulle skicka sitt kontonummer så att han kunde sätta in pengar.

Blocketbluffarna

Han var utomlands, sade han, men en kompis till honom skulle komma och hämta bordet.

90 samtal från okänt nummer

Det var när hon inte ville ge honom det som telefonterrorn började.

– Jag fick nittio samtal från okänt nummer om att bilen var på väg och att jag måste lämna mitt kontonummer så att de kunde betala varan, säger hon.

 – Just då tänkte jag: Vad gör man? Så liten man är, jag kan inte stoppa det här, säger hon.

Hur kändes det?

– Då kändes det hotfullt i och med att det ringde klockan fem på morgonen, tre på natten, ett på natten och att det sedan fortsatte så varannan timme dygnet runt, säger hon.

– När de bad om vägbeskrivning då blev jag lite skrajsen. Jag fick för mig att de skulle kolla huset och komma in här. Jag var väldigt noga med mitt larm och kontrollerade så att allt var säkrat här.

Avråder från affärer med utlandet

Ingmari Samuelssons situation är inte unik. I vår granskning av Blocketbluffarna har flera personer har hört av sig till oss och berättat om liknande situationer. Men från Blocket har man bara allmänna råd att ge.

– Vi avråder generellt från att göra affärer från utlandet på sajten och det är ett ganska tydligt råd, säger Thomas Bäcker som är kundsäkerhetschef på Blocket. Sedan beklagar vi givetvis att något sådant här uppstår.

Men Ingmari Samuelsson litar inte längre på Blocket. Telefonsamtalen slutade när hon hävdade att polisen väntade på dem som ringde men det där avlastningsbordet blir kvar i badrummet i huset hemma i Vallda.

– Nu använder jag inte Blocket för jag vill inte ha det såhär igen, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Blocketbluffarna

Mer i ämnet