Foto: SVT

Lurade på över tre miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Tipsen har strömmat in till Blocketbluffarna. När vi avrundar granskningen har 117 personer berättat om hur de lurats på Blocket.

Era berättelser har hjälpt oss att få en bra bild av Blocketbedrägerierna. Hur de går till och vilka de misstänkta bedragarna är.

Sätten att luras på är lika många som kreativa. Vi har till exempel berättat om Ezzat som lurades på 37.500 kronor i förskottsbetalning på en hyreslägenhet.

Tio av tipsen har liknande berättelser – just du är utvald att hyra lägenheten bara du skyndar dig att betala i förskott.

Vanligaste varan: telefoner

Så här berättar Christer: ”Sålde en bil till en bilförmedlare. Slantar (75.000:-) skulle komma inom 14 dagar då denna förmedlat bilen. Det kom inga slantar och förmedlaren oanträffbar. Visst, killen blev dömd i rätten att betala. Men det går genom fogden. Grattis säger man då. Killen har massor av skulder tydligen.”

Det vanligaste varan att ha blivit blåst på är i vår granskning mobiltelefoner, tätt följt av lägenheter och bilar. Men det finns också berättelser om symaskiner, böcker, manglar, grävmaskiner, handväskor med mera.

Skammen är stor

Många av er har velat vara anonyma, ibland av rädsla för den misstänkte bedragaren som i fallet med Holger som blev av med sin sportbil, men oftast för att skammen att ha gått på en bluff är stor.

Här är historien från en person som vill vara anonym: ”Jag blev lurad när jag skulle köpa en telefon i present till min fru. Det känns pinsamt och varningsklockorna borde ha ringt på direkten, men det gjorde de inte. Jag är väl alltför godtrogen.”

Tillsammans har ni som berättat för Blocketbluffarna blivit lurade på den svindlande summan 3.411.591 kronor.

  1. Telefoner
  2. Lägenheter
  3. Bilar
  4. Maskiner/Traktorer/Hjullastare
  5. Biljetter
  6. Datorer
  7. Husbilar/husvagnar
  8. Böcker
  9. Cyklar
  10. Handväskor

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Blocketbluffarna

Mer i ämnet