Foto: SVT

Inte aktuellt med ”bankspärr”

Uppdaterad
Publicerad

Blockets förslag om en ”bankspärr” för att försvåra för bedragare har inte Bankföreningen eller Finansdepartementet tagit ställning till. Däremot pågår diskussioner om hur man bäst förhindrar id-kapning.

Under granskningen av Blocketbluffarna har många ifrågasatt säkerheten för konsumenten vid köp på nätet.

En åtgärd som Blockets säkerhetchef Tomas Bäcker föreslog när han besökte Gomorron Sverige var en slags ”bankspärr”. Detta eftersom de återkommande bedragarna på Blocket öppnar ett nytt bankkonto efter varje bedrägeri.

Blocketbluffarna

– Vi har påföljder vid rattonykterhetsbrott – man får alkolås på bilen. I de här fallen är bankkontot och överföringarna verktyget. Varför inte se på en möjlighet att döma folk till begränsad bankkontobehörighet under en period för att då försvåra för dem att fortsätta med den här brottsligheten?

Uppvaktat regeringen

En sådan ”bankspärr” har inte Monika Johansson, på Bankenheten på Finansdepartementet hört talas om.

– Men jag ska ta med mig den kommentaren, lovar Monika Johansson.

Inte heller på Svenska Bankföreningen har frågan om begränsad bankkontobehörighet varit uppe, enligt informationschef Lena Barkman.

– Däremot har vi vid ett flertal tillfällen uppvaktat regeringen i frågan om id-kapningar, säger hon.

”En statlig kärnuppgift”

I en debattartikel i Svenska Dagbladet i helgen krävde Hans Lindberg, vd för Bankföreningen, att staten ska ta ett helhetsansvar för svenska id-handlingar.

Så här skriver han: ”Bakom många bedrägeribrott ligger identitetsbedrägerier. En mycket viktig del av problemet är att Sverige har för många och för osäkra identitetskort, 15 stycken noga räknat. (…) Att reda upp i denna flora är en statlig kärnuppgift. Helst borde staten utfärda officiella id-handlingar (…) Och staten måste se till att det går att enkelt, snabbt och pålitligt kontrollera en id-handlings äkthet mot en databas.”

Samtal om id-kapning

Enligt Emma Lindahl Timmelstad på Justitiedepartementets kriminalpolitiska enhet kommer det att bjudas in till samtal kring bankföreningens förslag för att minska risken för identitetsstöld.

Hon arbetar med den utredning som pågår efter att Brottsförebyggande rådet, Brå, lämnade in sin rapport om bedrägeribrottslighet i mars.

– Det bubblar kring de här frågorna just nu och bedrägerier är ett prioriterat ämne för regeringen, säger Emma Lindahl Timmelstad.

Om utredningen kommer att leda till förslag kring ny lagstiftning gällande bedrägerier är för tidigt att säga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Blocketbluffarna

Mer i ämnet