Blocköverskridande raggarrunda i Mellerud

Publicerad

Mitt i brinnande valtider finns en oväntad samsyn bland politiker i Mellerud – en bil ska mullra, vara stor och komma från USA.
Märket däremot är en stridsfråga.

Anders ”Tuten” Andersson (S) är socialdemokrat, men också ordförande i motorklubben Big lake cruisers. Det är han som är sammankallande till dagens möte utanför motorgården i Mellerud.

– Vi tittar inte på människor utifrån vilken politisk åsikt eller vilket kön de har. Vi ser vilken bil de har och tar diskussionen utifrån det.

Peter Ljungdahl (C) kandiderar också till fullmäktige.

– Vi uppskattar jättemycket att det inte är politik i bilklubbar, utan du är den du är, säger han.

Ford eller inte Ford

Centerpartiet och Socialdemokraterna utgör den just nu styrande koalitionen i Mellerud. På motorgården finns även delar av oppositionen representerad – Harald Ericson (M) och Kent Palm (V). Palm kör en Mercury monterey S55 från 1953. Alla de andra kör Cadillac.

– Motorintresset förenar oss, men sedan går det isär. Ingen Ford på vår gård som vi brukar säga, säger Harald Ericson.

Kent Palm fyller i:

– Det är ingen Ford det här, men Mercury tillhörde Ford-koncernen. I så fall är Cadillac en Opel eftersom bägge ingår i General Motors.

Solkräm och doftgran

Vid sidan av att prata illa om varandras bilar jämförs marknadsföringsprylar som partierna har tagit fram. Även här utmärker sig Vänsterpartiet. Det är enda partiet utan en egen doftgran.

– Vi har tagit fram en solkräm också, konstaterar Harald Ericson (M).

Solkräm?

– Ja, så att du inte blir röd.

Överlag är de annars överens om att stämningen i Mellerudspolitiken är god, och att det underlättar att så många delar intresset för amerikanska bilar.

– I politiken är vi ju inte överens, men behöver inte bli förbannade på varandra för det. Som personer så känner vi ju varandra, säger Harald Ericson (M).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 Väst

Mer i ämnet