Foto: Solum, Stian Lysberg/NTB/TT

Blodmåne över Västra Götaland

Uppdaterad
Publicerad

En blodröd måne kommer att resa sig över horisonten i kväll, samtidigt som planeten mars är närmre jorden än vad den varit på 15 år. Det hela kan bli en spektakulär upplevelse, menar rymdforskaren Daniel Kastinen.

I kväll faller månen i jordens skugga, det kommer att bli total månförmörkelse. Men månen kommer inte att bli svart.

– Först så kommer den att åka in i en slags partiell skugga som heter penumbra, och det är knappt synligt för ögat, för månen blir bara lite mindre ljusstark, säger Daniel Kastinen, doktorand i rymdfysik vid institutet för rymdfysik i Kiruna.

Sedan kommer månen att gå in i umbran – den riktiga skuggan – då man tydligt kommer att se en mörk cirkel bildas på månen.

– Sedan när hela månen kommer in i umbran och det blir en full förmörkelse då borde man se den här röda färgen väldigt tydligt, säger Daniel Kastinen.

Fenomenet kallas för blodmåne, och den röda färgen beror på att jordens atmosfär fungerar som ett prisma för solens strålar, förklarar Daniel Kastinen.

Blodmåne

I Västra Götaland kommer vi att få se månen dyka upp i horisonten när förmörkelsen är i full blom, och vi kommer i stället att få se hela händelseförloppet omvänt. Men det finns fler fördelar med att observera månen från Västsverige.

– I Göteborg ser man förmörkelsen 30 minuter mer än vad man gör i Stockholm, säger Daniel Kastinen.

Månen kommer att komma upp vid 21.30-tiden i sydöst. Vid 23.15 är hela förmörkelsen över. Daniel Kastinen rekommenderar att man tar sig högt upp om man vill vara säker på att få se månen.

– Problemet är att månen ligger så nära horisonten så det räcker att det är en liten kulle i vägen. Jag rekommenderar att man tar sig upp på en hög höjd eller placerar sig någonstans där det är väldigt platt mot sydöst.

Mars nära

Samtidigt är planeten Mars just nu närmre jorden än vad den varit på 15 år, och kan även den ses som rödaktig. Dessutom kommer planeten att ligga strax under månen.

– Den är precis under månen, så får man till ett schysst foto kan det bli spektakulärt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer