Sjön sträcker sig 20 kilometer tvärs över och ligger 1,5 kilometer under Mars södra polaris. Foto: AP

Sjö med flytande vatten upptäckt på Mars

Uppdaterad
Publicerad

Forskare har upptäckt en sjö under den marsianska polarisen. Det är det första fyndet av flytande vatten på planeten – och nu växer möjligheterna för att hitta utomjordiskt liv.

– Flytande vatten är en absolut förutsättning för allt liv som vi känner till, säger astrobiologen Anna Neubeck till SVT Nyheter.

Sjön är av ungefär samma storlek som svenska Hjälmaren och ligger under den södra polarisen på planeten. Upptäckten, som publicerats i Science, gjordes med radarvågor från den europeiska rymdfarkosten Mars Express som cirklar i bana runt Mars sedan december 2003.

Anna Neubeck, astrobiolog vid Stockholms universitet, menar att upptäckten visar att Mars fortfarande är högintressant för dem som forskar om liv i rymden.

– Det är en väldigt spännande upptäckt. Tidigare har det handlat mycket om var man ska leta, nu blir det här ett ganska självklart resmål, säger hon.

Hög salthalt

Sjön är det första ansamlingen av konstant flytande vatten som hittats på Mars. Temperaturen i vattnet är mellan -20 och -30 grader, vilket kan tyda på mycket höga salthalter, menar Anna Neubeck.

– Väldigt mycket salt i vattnet brukar inte vara optimalt för liv, men det kan finnas små fickor i vattnet med lägre salhalt.

Enligt Anna Neubeck letar forskarna efter nu levande bakterier och celler, men även efter spår av det liv som kan ha funnits på planeten tidigare.

– En sådan upptäckt skulle vara helt fantastisk, det skulle återväcka frågan om hur liv uppstår och var vi härstammar från. Det skulle också flytta gränserna för vad som krävs för att liv ska kunna existera.

Både NASA och ESA har år 2020 planer på att skjuta upp en rymdfarkoster med uppdrag att besöka Mars.

Bilden från ESA visar hur rymdfarkosten Mars Express sonderar Mars södra halvklot. Den lilla blå triangeln som upptäckts av radarvågor indikerar ett område med mycket hög reflektivitet, vilket tolkas som ett tecken på att flytande vatten finns under ytan. Källa: AP. Foto: ESA

Fakta: Mars

Mars är den planet i vårt solsystem som går i banan närmast utanför jorden. Planeten, som ser röd ut, är mycket mindre än jorden och väger ungefär en tiondel så mycket. Det gör att gravitationen är mycket svagare än här.

Luften innehåller nästan bara koldioxid och inget syre. Mars är som en kall öken. Vid polartrakterna finns inlandsisar.

Rymdsonder som besökt Mars har hittills inte kunnat hitta något liv på planeten. Det kan dock ha funnits liv tidigare, som har dött ut.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.