102-åriga Britt Rosén har idag tio meter till soptunnan som står i trädgården. Nu ska den tas bort och boende i Tjuvsund hänvisas i stället till ett gemensamt sopkärl nere i hamnen. Foto: SVT

Britt 102 år förtvivlad över sopbeskedet: ”En katastrof”

Uppdaterad
Publicerad

102-åriga Britt Rosén har idag tio meter till soptunnan som står i trädgården. Nu ska den tas bort och boende i Tjuvsund hänvisas istället till ett gemensamt sopkärl nere i hamnen.

– Jag oroar mig mycket för detta. Det är en katastrof för min del i alla fall, säger Britt Rosén.

Boende i Tjuvsund i Kungshamn, Sotenäs kommun, blir av med sin sophämtning, vilket Bohuslänningen var först att rapportera om. I stället hänvisas boende i cirka 100 fastigheter att slänga sina sopor i gästhamnen. 

– Vi fick ett kuvert med två nycklar i och så stod det att de kommer och hämtar tunnorna om två veckor, berättar Bengt-Arne Björlin som är en av de boende i Tjuvsund som nu protesterar mot detta.

Hans granne, 102-åriga Britt Rosén, har bott i Tjuvsund sedan 1992. Hon trivs bra och vill bo kvar, men vet inte hur hon ska lösa den nya situationen. För henne handlar det om cirka 400 meter för att slänga sina hushållssopor, och vägen dit är brant.

– Det är helt otänkbart för mig, jag klarar det inte helt enkelt, säger hon.

Dålig balans

Hon säger att hon är glad att hon klarar av att gå ut på gården i dag och slänga sina sopor.

– Jag är 102 år och har inte fullt fungerade balans. Jag bor på ett berg och klarar inte att gå hela vägen ner till hamnen, säger Britt Rosén.

Enligt Bengt-Arne Björlin är det fler som kommer få det besvärligt när tunnorna tas bort.

– Vi är över 70 år nästan alla som bor här och det är branta backar och besvärligt att gå här. Vi kommer behöva ta bilen varje dag för att köra ner och slänga sopor och hur miljövänligt är det?

Arbetsmiljön främsta orsaken

Enligt det kommunala renhållningsbolaget Rambo, så är det främst arbetsmiljön för deras anställda som spelar in i det här fallet. Bolaget hävdar att de inte kan tömma sopkärlen i området med en god arbetsmiljö.

– Vår personal får vid en del fastigheter bära sopor på ryggen i stället för att lyftas med maskiner. Det är så trångt att om sopbilen vickar till lite så slår den i husväggen eller tar i takutsprång, skriver Sofia Agertoft, kommunikationsansvarig på Rambo, i ett mejlsvar till SVT Nyheter Väst.

Enligt henne har de skickat ut brev om förändringen till 113 fastigheter i Tjuvsund. Hon uppger också att deras arbetsmiljöåtgärder i trånga bostadsområden genomförs kontinuerligt i alla kommuner.

Kan ni inte lösa det här på ett bättre sätt, både för er personal och för de boende i området?

– Vi arbetar just nu intensivt tillsammans med kommunen för att hitta fler eller ny placering av kärlskåp närmare de boende.

Vad ska de som inte kan ta sig till sopstationen göra?

– Om någon boende i området har behov av bistånd så ska man så klart kontakta kommunen och få hjälp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.