Boende saknar fortfarande telefoni och internet i Göteborgs skärgård

Publicerad

Det var under tisdagskvällen som Telia fick indikation på att det var störningar i teletrafiken i södra skärgården i Göteborg. Ganska snart kunde tekniker konstatera att en transportkabel ut till Styrsö hade grävts av.

Enligt Telia så beräknas det sjökabelfartyget som har fått i uppdrag att åtgärda felet att anlända till skärgården under lördagsmorgonen.

– Vår prognos är att kabeln ska vara lagat den 22 februari, det är ett ganska avancerat problem eftersom reparationen sker under vatten, säger Magnus Limås, pressansvarig på Telia.

Finns en tillfällig lösning på plats

Under fredagen har Telia fått upp en radiolänk som är en reservlösning på problemet, dess primära uppgift är att få telefonin att fungera igen.

– Vi har fått in rapporter om att vissa av våra kunder har fått fungerande telefoni igen, men det gäller inte alla. Vissa kunder har till och med fått igång sitt bredband, om än med reducerad kapacitet, säger Magnus Limås, pressansvarig på Telia.

Men flera hushåll i skärgården saknar fortfarande telefoni, internet och TV, och får vara beredda att vara det ett kort tag framöver.

– Ingen dator, ingen telefon och ingen TV. Första dagen var spännande, sedan var det tråkigt, säger Kristina Andreasson, som bor i skärgården.

Hör de boendes reaktioner i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer