Författaren José Romero var med och startade Angereds bokmässa

Bokmässa i Angered – startades efter förra årets nazistdemonstration

Publicerad

I helgen hålls en alternativ bokmässa i Angered. En bokmässa som föddes ur förra årets nazistdemonstration och som är för författare som är verksamma i förorterna till Göteborg.

Förra årets bokmässa i Göteborg blev inte som tidigare år. Det var på lördagen den 28 september – under mässans näst sista dag – som nazister tilläts demonstrera utanför Svenska mässan. Något som skapade mycket tumult.

”Vi måste reagera”

Det var efter att den högerextrema tidningen Nya Tider fått tillstånd att ha en monter på mässan som demonstrationer och motdemonstrationer blev ett faktum.

– Vi måste reagera. Vi kan inte bara titta på tv:n och fråga oss vad som händer utan vi måste använda våra ord på ett demokratiskt sätt och använda andra möjligheter, säger José Romero.

Författare i förorterna

I askan av förra årets upplaga av bokmässan i Göteborg väcktes en idé hos José Romero och hans kollega att starta en bokmässa som lyfter fram författare som bor och verkar i förorterna.

– Detta skall vara ett nytt alternativ, en ny form för författare och läsare att mötas öga mot öga, mer än de gör på bokmässan i centrum, säger José Romero.

Etablerade och oetablerade författare

Angereds bokmässa kommer att utspela sig helgen före den stora bokmässan på Svenska mässan och kommer fylla kulturhuset Blå Stället med etablerade och oetablerade författare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer