Frida Edman, tillförordnad mässansvarig, vill flytta fokus tillbaka till författarna och läsarna. Foto: SVT

Bokmässan: ”En fråga tog allt vårt fokus”

Publicerad

Bokmässan nekar Nya Tider att ställa ut nästa år. Bland annat har kritiken mot mässan och sjunkande besökssiffror haft betydelse för beslutet.
– Vi måste flytta fokus tillbaka till det som är viktigast för oss – och det är mötet mellan författare och läsare, säger Frida Edman, tillförordnad mässansvarig.

Förra årets beslut att låta den högerextrema tidskriften Nya Tider ställa ut på Bokmässan rönte mycket kritik, och ledde till att inte mindre än tre alternativa bokmässor anordnades.

– Vi fattade ett principiellt beslut för något år sedan. Och det kan man göra när man inte har erfarenhet och när man inte har fakta. Nu har vi det – och det är det vi måste utgå ifrån, säger Frida Edman.

Det låter som att effekten av Nya tiders medverkande har haft större betydelse för beslutet än vilka Nya tider faktiskt är?

– Ja, bokmässan ska vara ett forum för samhällsdebatt – den grundläggande inställningen kvarstår. Men nu är det en fråga som har tagit vårt fokus. Det har också varit så att våra författare inte har fått det ljus som de så väl förtjänar. Och då måste vi flytta tillbaka fokus på det som är viktigast för oss.

LÄS MER: Nya tider portas från nästa års bokmässa

Många välkomnar dagens besked, andra är kritiska. Vad säger du till de som tycker att ni nu vänder kappan efter vinden?

– Det här är vårt beslut, det vill jag verkligen påpeka. Och vi måste ompröva beslut utifrån den situation som vi är i.

Ni hade sämre besökssiffror i höstas än vad ni brukar ha – vilken betydelse har det haft?

– Det har också haft en liten betydelse i vår samlade bedömning, såklart.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer