Bokmässan tappade var tredje besökare under lördagen Foto: TT/Ola Kjelbye

Bokmässan förlorade var tredje besökare

Uppdaterad
Publicerad

Nazistdemonstrationen fick en mycket stor effekt på antalet besökare på Bokmässan under lördagen. Totalt var det 35 procent färre besökare än under lördagen förra året.

– Det är ett stort tapp, säger Birgitta Jacobsson Ekblom, kommunikationschef vid Bokmässan.

Nazister som demonstrerar, Nya Tiders medverkan och flera alternativa bokmässor. Det har varit mycket negativ publicitet kring årets Bokmässa och under lördagen vittnade många om att det var glesare med folk än vanligt. Nu visar det sig att Bokmässan tappat ett mycket stort antal besökare jämfört med förra året.

Under torsdagen och fredagen var det 10 procent färre besökare än under förra året. Under lördagen 35 procent färre.

– Under lördagen hade vi närmare 20 000 besökare. Det är alltså 35 procent lägre än under lördagen förra året. Det är tråkigt att inte så många som normalt kom men inte så konstigt, säger Birgitta Jacobsson Ekblom.

Avspärrningar påverkade

Förklaringen till lördagens siffror anser hon helt har att göra med nazistdemonstrationen som ägde rum i närheten av mässan.

– Det var avspärrningar i staden, det var svårt att komma fram. Dessutom gick det ut felaktiga uppgifter om vi hade stängt vilket vi fick dementera, säger Birgitta Jacobsson Ekblom.

Inne på mässan var det annars en lugn stämning och inga problem för besökarna att träffa sina favoritförfattare.

Tapp ska utvärderas

Vad konsekvenserna blir av det stora besökstappet är ännu för tidigt att säga.

– I dag (söndag) har vi köer utanför och vi kan ju inte göra en summering förrän efter att Bokmässan är över, säger Birgitta Jacobsson Ekblom.

Vad tänker ni över all negativ publicitet som varit?

– Väljer man att inte komma hit av olika skäl så respekterar vi det. Det som kommit bort i rapporteringen är att vi faktiskt haft 250 programpunkter om tolerans och mot rasism.

– Jag hoppas ju att vi som vill stå upp för det fria ordet gemensamt ska kunna samarbeta istället för att motverka varandra, säger Birgitta Jacobsson Ekblom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.