Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det är 14 bibliotekarier som är med i Bokstart och de är ute och träffar familjer 90 timmar i vecka, säger Gertrud Widerberg, samordnare för Bokstart. Foto: SVT

Bokstart startade i Gårdsten för 10 år sedan – blev en nationell satsning

Uppdaterad
Publicerad

Det startade som ett pilotprojektet för tio år sedan för att främja läsning hos de minsta. Göteborg var först ut med hembesök till barnfamiljer och, enligt bibliotekarier, är verksamheten lyckad.

– Vi ser att det har effekt och att det kommer fler familjer till biblioteket, säger Gertrud Widerberg, samordnare för Bokstart.

Verksamheten Bokstart pågår just nu i Hammarkullen, Hjällbo, Lövgärdet, Gårdsten, Bergsjön, Biskopsgården och Tynnered. Alla familjer som bor där och har fått sitt första barn får två hembesök av biblioteket – med en lässtund och en bokgåva.

En annan bild av utsatta områden

Bibliotekarier berättar att de får se en annan bild av de utsatta områdena och att de alltid blir väl bemötta av föräldrar.

– Vad man säger om de här områdena säger inte mycket om de här familjer som bor där. Vi ser människor som vill det bästa för sina barn, säger Gertrud Widerberg, samordnare för Bokstart.

Fler kommer till biblioteket

En familj får två hembesök – när barnen är 6 månader och 11 månader gamla. Ett ökat intresse för böcker märks redan vid andra besöket, säger Gertrud Widerberg.

Hon arbetar själv i Bergsjön där det är extra tydligt att fler barnfamiljer kommer till biblioteket.

– Familjer vi träffar tror inte att man kan gå med små barn till biblioteket. Och då kan vi säga att det ska man, att biblioteket är också deras, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.