Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Möt tvillingarna Lily och Elvia som har fått var sin upplaga av boken ”Var är hunden?” och verkar ha fått smak för läsning. Foto: Liubov Nenasheva/SVT

Här får tvillingarna Lily och Elvia i Gårdsten hembesök – av biblioteket

Uppdaterad
Publicerad

Tvillingar Lily och Elvia Såstad bor i Gårdsten, ett av Göteborgs utsatta områden som är med i lässatsning Bokstart för bebisar. Syftet är att gynna barnens språkutveckling och inspirera föräldrar att läsa för sina barn.

– Det är en jättefin satsning, säger mamman Kajsa Robles.

Det här är andra besöket till familjen Robles-Såstad. Förra gången träffade bibliotekarierna tvillingarna Lily och Elvia när de var sex månader gamla. I familjen pratas det båda svenska och spanska och mamma Kajsa tycker att det bara är bra att introducera böcker för barnen tidigt.

– Det känns jättetryggt, bibliotekarierna möter barnen fint när de är i utvecklingen, säger mamman Kajsa Robles.

Vissa barn ser böcker för första gången

Bibliotekarierna Jasmin Zetterquist Gunnarsson och Karolina Källdin arbetar på biblioteket i Angered, men största delarna av sina arbetsdagar tillbringar de hos barnfamiljer i områdena Gårdsten och Lövgärdet. Det är inte sällan de träffar nyanlända familjer som inte hunnit lära sig svenska. Och det är inte alla föräldrar som brukar läsa böcker för sina bebisar.

– De skiljer sig åt ganska mycket, många tycker att barnen är små och reagerar positivt när de märker att barnen kollar när vi läser och är intresserade av böckerna, säger bibliotekarien Jasmin Zetterquist Gunnarsson.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör biblioteksutvecklaren Annica Hagel Arvidsson ge svar på tre frågor om projektet Bokstart. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.