Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Henrik Jonsson är tillträdande vd för Eurofins clinical testing som analyserat flera gurgelprover efter att oroliga föräldrar som sett klippen hört av sig. Foto: SVT

Regionens tester för skolbarn ”analyserades” i hemmalabb – oroliga föräldrar hörde av sig

Uppdaterad
Publicerad

Gurgeltesterna som Västra Götalandsregionen köpt in för att smittspåra skolbarn levereras av företaget Eurofins. Efter att oroliga föräldrar sett ett klipp på youtube och hört av sig har företaget nu gjort extra kontroller av saltlösningen som finns i testerna.

– Man ska inte vara orolig alls, säger Henrik Jonsson, ansvarig på Eurofins.

Anklagelserna om organismer i det sterila saltvattnet kommer från ett klipp på youtube där tre anonyma personer sitter vid ett köksbord och tittar i mikroskop.

Regionens leverantör av testet, Eurofins, har under de senaste veckorna kontaktats av någon orolig förälder per dag som undrar vad det är i den sterila saltlösningen.

– Vi tog det på allvar och skickade vår produkt för mikroskopiering och odling till vårt labb i Uppsala. Vi hittade ingenting där, säger Henrik Jonsson, tillträdande vd för Eurofins clinical testing AB.

Har även skickats till Finland

Eurofins har startat ett ärende hos Läkemedelsverket. Man även skickat prover till ett labb i Finland. Svar därifrån väntas innan jul.

-  De här testerna har använts i flera veckor utan att vi fått någon indikation på att något skulle vara fel. Jag skulle bli väldigt förvånad om man hittar något i det finska labbet.

Vad vill du säga till oroliga föräldrar?

– Man ska inte vara orolig alls. Det här kit:et har använts av tusentals personer. Hade det inte varit sterilt så hade det vuxit någonting på våra egna prover också.

Läkemedelsverket: ”Kontakta din vårdgivare eller labbet i din region”

Helena Henriksson är gruppchef på enheten för medicinteknik vid Läkemedelsverket. Hon uppger att det kommit en del frågor utifrån klippet som sprids online. Men hon ser ingen anledning till oro och säger att det går att ifrågasätta undersökningen som görs i klippet.

– Det är inte gjort i ett labb utan ser ut att vara i någons kök vilket är en icke-steril miljö.  Man ser heller inte att prepareringen av provet som mikroskoperas sker enligt de rutiner som professionen använder, säger hon.

Gurgeltesterna tillverkas i Kina. De är CE-märkta enligt EU-direktiv och Läkemedelsverkets föreskrifter för medicintekniska produkter. Det betyder att de ska uppfylla europeiska krav på säkerhet och prestanda som gäller för den europeiska marknaden oavsett var tillverkaren har sitt säte.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet